WPLounge
Home » WordPress Plugins » Watermerk toevoegen aan afbeeldingen in WordPress

Watermerk toevoegen aan afbeeldingen in WordPress

Watermerk toevoegen aan afbeeldingen in WordPress

Als je een WordPress-website hebt dan heb je waarschijnlijk ook afbeeldingen op je website. Je mag zelf niet zomaar afbeeldingen van anderen gebruiken, dus waarschijnlijk gebruik je voornamelijk afbeeldingen en/of screenshots die je zelf gemaakt hebt óf waar je voor betaald hebt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het is dan ook erg vervelend als anderen deze afbeeldingen (al dan niet bewust) van je overnemen zonder jou te noemen of een link naar jouw website te plaatsen. Een manier om ervoor te zorgen dat je tóch de credits krijgt voor jouw afbeeldingen, kun je een watermerk toevoegen aan alle afbeeldingen op je website.

Waarom een watermerk toevoegen?

Je zult misschien denken dat men jouw afbeeldingen niet zomaar “steelt”. Wat veel website-eigenaren zich echter niet realiseren is dat iemand niet eens op je website hoeft te komen om je afbeeldingen te downloaden. Vaak zoekt een website-eigenaar gewoon een afbeelding via Google Images. Ze kunnen jouw foto’s of afbeeldingen dan downloaden zonder dat ze jouw website hoeven te bezoeken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Als het om een paar simpele screenshots gaat dan zul je het misschien niet zo erg vinden dat iemand deze overneemt. Ook vind je het vast geen probleem als iemand jouw logo wilt tonen als er over jou geschreven wordt. Maar als je bijvoorbeeld fotograaf bent, dan is het geen prettig idee dat je foto’s voor iedereen gratis te downloaden zijn. Een watermerk biedt dan een uitkomst.

WordPress-plugins voor het toevoegen van een watermerk

Er zijn verschillende (gratis) WordPress-plugins beschikbaar voor het automatisch toevoegen van een watermerk aan je afbeeldingen. We hebben onze drie favoriete plugins op een rij gezet. Alle drie de plugins zijn volledig gratis te downloaden in de WordPress.org plugin repository.

1 – Image Watermark

Image Watermark WordPress PluginDe Image Watermark-plugin geeft je de mogelijkheid om een afbeelding of logo toe te voegen aan alle afbeeldingen die je in WordPress uploadt. Je kunt ook kiezen waar het watermerk getoond moet worden, bijvoorbeeld linksboven of in het midden van je afbeeldingen. Ook biedt deze plugin een “preview” zodat je direct kunt zien hoe het watermerk er uit zal zien.

Een handige extra feature is dat je met Image Watermark ook rechtermuis-kliks op je afbeeldingen kunt blokkeren. Zo maak je het voor copycats direct een stuk lastiger om jouw afbeeldingen te downloaden.

2 – Easy Watermark

Easy WatermarkDe plugin Easy Watermark doet precies wat je zou verwachten: je kunt op een hele makkelijke manier een watermerk toevoegen aan de afbeeldingen op je WordPress-website. In plaats van een logo of afbeelding, kun je ook een “tekst”-watermerk aan je afbeeldingen toevoegen. De afbeelding rechts (klik voor groter) laat zien hoe dat er uit ziet.

Je kunt afbeeldingen uploaden in JPG-, PNG- of GIF-formaat. Voor JPG- en GIF-bestanden kun je bovendien ook een “opacity” instellen (0-100 procent). Daarmee bepaal je hoe transparant je watermerk moet zijn.

3 – watermark

watermark pluginDe watermark-plugin gaat voor een iets andere benadering dan de hierboven genoemde plugins. Doordat deze plugin een watermerk toevoegt via het .htaccess-bestand en een PHP-bestand, worden je afbeeldingen niet aangepast. Jij als website-eigenaar kunt je originele afbeeldingen (zonder watermerk) dus nog gewoon downloaden. Wanneer je deze plugin deactiveert, zullen je afbeeldingen dan ook geen watermerk meer hebben.

Conclusie

Wil je dat je afbeeldingen daadwerkelijk worden voorzien van een watermerk en vind je het geen probleem dat je originele afbeeldingen overschreven worden met een versie met watermerk? Dan zijn de eerste twee plugins een echte aanrader.

Heb je liever niet dat je originele afbeeldingen overschreven worden door een afbeelding met watermerk? Dan raden wij je aan om voor de laatste optie te kiezen, de watermark plugin. Deze voegt een watermerk toe op een dynamische manier, waardoor je afbeeldingen intact blijven.

Beoordeel dit artikel

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Reageer

Adverteerders
X