WPLounge
Watermerk toevoegen aan afbeeldingen in WordPress
Home » WordPress Plugins » Watermerk toevoegen aan afbeeldingen in WordPress

Watermerk toevoegen aan afbeeldingen in WordPress

Als je een WordPress-website hebt dan heb je waarschijnlijk ook afbeeldingen op je website. Je mag zelf niet zomaar afbeeldingen van anderen gebruiken, dus waarschijnlijk gebruik je voornamelijk afbeeldingen en/of screenshots die je zelf gemaakt hebt óf waar je voor betaald hebt.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het is dan ook erg vervelend als anderen deze afbeeldingen (al dan niet bewust) van je overnemen zonder jou te noemen of een link naar jouw website te plaatsen. Een manier om ervoor te zorgen dat je tóch de credits krijgt voor jouw afbeeldingen, kun je een watermerk toevoegen aan alle afbeeldingen op je website.

Waarom een watermerk toevoegen?

Je zult misschien denken dat men jouw afbeeldingen niet zomaar “steelt”. Wat veel website-eigenaren zich echter niet realiseren is dat iemand niet eens op je website hoeft te komen om je afbeeldingen te downloaden. Vaak zoekt een website-eigenaar gewoon een afbeelding via Google Images. Ze kunnen jouw foto’s of afbeeldingen dan downloaden zonder dat ze jouw website hoeven te bezoeken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Als het om een paar simpele screenshots gaat dan zal je het misschien niet zo erg vinden dat iemand deze overneemt. Ook vind je het vast geen probleem als iemand jouw logo wilt tonen als er over jou geschreven wordt. Maar als je bijvoorbeeld fotograaf bent, dan is het geen prettig idee dat je foto’s voor iedereen gratis te downloaden zijn. Een watermerk biedt dan een uitkomst.

WordPress-plugins voor het toevoegen van een watermerk

Er zijn verschillende gratis en premium WordPress-plugins beschikbaar voor het automatisch toevoegen van een watermerk aan je afbeeldingen. We hebben onze drie favoriete plugins op een rij gezet.

1 – Easy Watermark

Easy WatermarkDe plugin Easy Watermark doet precies wat je zou verwachten: je kunt op een hele makkelijke manier een watermerk toevoegen aan de afbeeldingen op je WordPress-website. In plaats van een logo of afbeelding, kun je ook een “tekst”-watermerk aan je afbeeldingen toevoegen. De afbeelding rechts (klik voor groter) laat zien hoe dat er uit ziet.

Je kunt afbeeldingen uploaden in JPG-, PNG- of GIF-formaat. Voor JPG- en GIF-bestanden kun je bovendien ook een “opacity” instellen (0-100 procent). Daarmee bepaal je hoe transparant je watermerk moet zijn.

Prijs: gratis | Meer info

2 – Easy Digital Downloads

Easy digital downloads plugin

Met de plugin Easy Digital Downloads is het eenvoudig om een watermerk toe te voegen aan alle afbeeldingen op je website. Het is ook mogelijk om bij bestaande afbeeldingen, dus afbeeldingen die al geüpload zijn, een watermerk toe te voegen. Het handige van deze plugin is dat je je geen zorgen hoeft te maken over het toevoegen van een watermerk bij afbeeldingen van verschillende formaten. De plugin bepaald namelijk zelf de grootte van het watermerk afhankelijk van de afmetingen van een afbeelding. Er is keuze uit 9 verschillende posities om het watermerk te plaatsen.

Prijs: $39 | Meer info

3 – Watermerk voor WooCommerce

WooCommerce watermarkHeb je een webshop en zoek je een plugin voor het toevoegen van een watermerk aan product afbeeldingen in WooCommerce? Bekijk dan eens de gratis plugin Product Watermark. Het beschermen van je product afbeeldingen kan op verschillende manieren zoals het toevoegen van je bedrijfslogo, tekst of een copyright symbool. Er zijn een aantal opties voor het instellen van het watermerk zoals de kleur, grootte en in welke mate het watermerk doorzichtig moet zijn.

Prijs: gratis | Meer info

Conclusie

Wil je dat je afbeeldingen worden voorzien van een watermerk en vind je het geen probleem dat je originele afbeeldingen overschreven worden met een versie met watermerk? Dan zijn de eerste twee plugins een echte aanrader.

Zoek je een plugin om je product afbeeldingen te beschermen van je webshop? Bekijk dan eens de laatste plugin. Welke plugin gebruik jij voor het beschermen van je afbeeldingen? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Beoordeel dit artikel

Mark Hagendijk

Mark biedt technische ondersteuning voor WordPress. Zo nu en dan maakt hij graag tijd vrij om een bijdrage te leveren aan WPLounge.

1 reactie

  • Na installeren van Easy watermark kreeg ik een fout melding:

    Easy Watermark cannot be activated because it requires:

    PHP extension: gd

    wat nu?