WPLounge
WordPress versie
Home » WordPress Algemeen » Welke WordPress versie heeft jouw website?

Welke WordPress versie heeft jouw website?

Het is belangrijk om up-to-date te blijven met de laatste versie van WordPress. Maar welke WordPress versie is actief op jouw website? In deze korte handleiding laten we zien hoe je de WordPress versie op verschillende manieren kunt controleren. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Er zijn verschillende methoden om te zien welke WordPress versie je website gebruikt. Je kunt altijd de laatste release van WordPress controleren op WordPress.org. Het is van belang om de nieuwste versie van WordPress te installeren voor de laatste updates en bugfixes. Er zijn vier eenvoudige manieren om de WordPress versie van je website te controleren

WordPress-versie controleren in je dashboard

De makkelijkste en snelste manier om je WordPress versie te vinden, is door in te loggen in je WordPress-dashboard. Nadat je je hebt aangemeld, zie je direct je huidige WordPress versie.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WordPress versie

WordPress-versie bekijken in de broncode

Wanneer je geen toegang hebt tot het WordPress dashboard, is er toch nog een manier om de WordPress versie te ontdekken. Dit kan namelijk door de broncode van de pagina te openen. Klik gewoon met de rechtermuisknop in je browser en klik op ‘Paginabron weergeven‘. In dit voorbeeld gebruiken we Google Chrome.

Paginabron weergeven

Zodra je de pagina broncode bekijkt, druk je op CTRL-F op de pagina en zoek je naar het woord ‘Generator‘. Hier kan je de huidige actieve WordPress versie zien:

WordPress versie broncode

Echter werkt dit niet op iedere WordPress website, aangezien veel beveiligings-plugins zoals WordFence deze informatie verbergen.

WordPress versie bekijken in RSS feed

Ook in de RSS feed van een WordPress website staat de versie aangegeven. Je kunt de RSS-feed van de meeste websites bekijken door naar voorbeeld.nl/feed te gaan. Dan wordt de feed van de WordPress website geopend. Zoek in de feed met CTRL-F weer naar het woord ‘Generator‘ en je ziet de huidige WordPress versie:

WordPress feed

Dit kan een makkelijke manier zijn wanneer je geen toegang hebt tot je WordPress dashboard

Gebruik een PHP-code snippet

De volgende PHP-snippet geeft de WordPress versie weer die je website momenteel gebruikt. Dit is handig voor het ontwikkelen van thema’s en plugins als er een minimale WordPress versie nodig is.

<?php
//Display the WordPress version number
echo get_bloginfo( 'version' );

WordPress versie onzichtbaar maken

Naast het up-to-date houden van je WordPress website, is het ook mogelijk om het versie nummer van jouw WordPress website te verbergen. Dit doe je door de ‘Generator’ meta tag te verbergen. Plaats de volgende code snippet onderaan het functions.php bestand van je actieve thema. Zorg er wel voor dat je hiervoor een child theme gebruikt, anders zijn deze wijzigingen verdwenen bij de volgende thema update!

remove_action(‘wp_head’, 'wp_generator');

WordPress versie verbergen uit de standaard RSS feed

Ook de standaard RSS-feed bevat het WordPress versie nummer. Gebruik de volgende code snippet om deze informatie te verbergen. De code voeg je toe aan het functions.php bestand:

function remove_wp_version_rss() {
 return'';
 }
add_filter('the_generator','remove_wp_version_rss');

Tot slot

Het is handig om de WordPress versie te kunnen controleren, zonder dat het nodig is om in te loggen in de back-end. Het is echter verstandig om je WordPress versie te verbergen zodat automatische scripts het niet op jouw verouderde WordPress versie gemunt hebben. Veel beveiligings-plugins blokkeren ook de manier waarop front-end gebruikers de versie kunnen zien.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer