WPLounge
VPN en Proxyserver
Home » WordPress Algemeen » VPN of een proxy: de belangrijkste verschillen

VPN of een proxy: de belangrijkste verschillen

Er zijn verschillende manieren om online je gegevens te beveiligen. Zo kan je zowel met een VPN en een proxyserver een beveiligde verbinden creëren. In dit artikel leggen we de verschillen uit en welke manier van beveiligen het beste is. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wat is een proxyserver?

Wat is eigenlijk een proxyserver?  Een proxyserver is een server die tussen de gebruiker en het internet staat. Dus al het internetverkeer gaat eerst naar de proxyserver, die het vervolgens weer doorstuurt naar de juiste bestemming. De taak van een proxyserver is het verbergen van jouw IP adres waardoor je je identiteit deels kan verbergen. Hierdoor is jouw internetverkeer niet te herleiden, het gebruik van een proxyserver is echter niet volledig veilig en anoniem. Daarom is het beter om een VPN verbinding te overwegen, een VPN kan online veiligheid en anonimiteit wel garanderen.

Proxyserver

Hoe veilig is een proxyserver?

Vaak is het gebruik van een proxyserver geen garantie voor volledige anonimiteit en veiligheid. De beheerder van de proxyserver kan namelijk al het dataverkeer zien dat via de proxy verloopt. Zo kan, in bijvoorbeeld een bedrijfsnetwerk, precies bijgehouden worden hoelang werknemers zich op een bepaalde website bevinden. bovendien zie je welke websites er bezocht worden, dus bij het gebruik van een proxyserver kan de beheerder meekijken. Zeker bij gratis proxyservers is dit een groot risico, al jouw gegevens en jouw internetverkeer komen in handen van de gratis proxy aanbieder.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Wat is een VPN?

VPN staat voor ‘Virtual Private Network‘  en geeft online beveiliging en anonimiteit door een privénetwerk te creëren vanaf jouw internetverbinding. Een goede VPN-service zorgt voor een veilige en gecodeerde verbinding waarbij je zelfs via de meest onveilige WiFi-hotspot nog veilige en anonieme internetverbinding kan opzetten. Dit kan doordat jouw dataverkeer eerst via deze beveiligde verbinding naar een VPN server wordt gestuurd. Je data is via een VPN server is goed beveiligd door middel van encryptie en is daardoor niet zichtbaar voor derden.

VPN diagram

Hoe veilig is een VPN server?

Het is duidelijk dat de verbinding naar een VPN-server erg veilig is door de data-encryptie die wordt toegepast. Maar hoe veilig is eigenlijk de VPN-server zelf? Na het opzetten van een VPN verbinding wordt jouw internetverkeer omgeleid naar de servers van de VPN dienst. Daarom is het belangrijk om een betrouwbare VPN dienst te kiezen waarbij het dataverkeer niet wordt opgeslagen.

Voordat je een VPN dienst kiest is het slim om eerst goed onderzoek te doen. Kijk hierbij uit voor gratis VPN services, deze aanbieders kunnen je internetverkeer opslaan en doorverkopen aan bijvoorbeeld adverteerders.

Wat is het verschil tussen een proxyserver en een VPN?

Het grootste verschil tussen een proxyserver en een VPN verbindingen is anonimiteit en veiligheid. Een proxyserver is dus niet volledig anoniem en veilig, waardoor het in veel gevallen beter is om te kiezen voor een VPN-server. De kans dat jouw IP-adres en gegevens worden prijsgegeven via een VPN-verbinding is erg klein. Dus vooral voor een anonieme en veilige verbinding VPN de beste keuze dankzij de strenge data encryptie die gebruikt wordt.

Tot slot

Werk je vaak op afstand of via een onbeveiligde WiFi-hotspot, dan is het gebruikt van een goede VPN eigenlijk onmisbaar. Zeker voor het beschermen van gevoelige informatie kan je niet zonder een goede VPN dienst.

Proxyservers kunnen voor andere toepassingen weer de beste oplossing zijn. Denk hierbij aan een kantooromgeving waarbij je alle internet activiteiten wilt kunnen volgen. Vervolgens is het mogelijk om te monitoren welke websites er bezocht worden door het personeel.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer