WPLounge
WordPress 4.5
Home » WordPress Algemeen » WordPress 4.5 onderweg

WordPress 4.5 onderweg

WordPress 4.5WordPress 4.5 is onderweg; gisteren kwam de derde beta-versie uit en verwacht wordt dat WordPress 4.5 begin april beschikbaar wordt. In dit artikel lees je alles over de nieuwe features (met screenshots) die je kunt verwachten.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress 4.5 alvast uitproberen?

Om de beta-versie uit te proberen kun je deze downloaden via WordPress.org of gebruik maken van de WordPress Beta Tester-plugin. We raden je aan om beta-versies van WordPress niet op je ‘live’ website te proberen, maar op een test-website of lokaal op je computer. Lees hier hoe je WordPress installeert op je Mac.

Theme Logo

Eén van de handige nieuwe features van WordPress 4.5 is de ondersteuning voor het instellen van een ‘Theme Logo’ via de WordPress Customizer (onder Weergave > Aanpassen). Veel premium WordPress themes bieden deze functionaliteit al, vaak via hun eigen Theme options paneel. Niet alle themes zullen deze functionaliteit ondersteunen, maar doordat het nu ingebouwd zit in de WordPress core wordt het voor developers wel een stuk makkelijker om dit te doen. Hierdoor zullen veel theme-bouwers dit waarschijnlijk in hun themes opnemen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Theme logo
Theme logo (afbeelding van wpbeginner.com)

Verbeteringen in de Editor

Ook in de WordPress Editor zijn (weer) verbeteringen doorgevoerd. Hierdoor wordt het weer een stuk makkelijker om je berichten en pagina’s te schrijven en content te creëren.

“Inline” links aanpassen:
Het wordt in WordPress 4.5 mogelijk om links direct ‘inline’ aan te passen. Door een stuk tekst te selecteren en vervolgens de shortcut Control + K te gebruiken (of Command + K op de Mac) kun je direct een link invoegen (net als in Word en Outlook). Je hebt je muis dus niet meer nodig (je hoeft niet op het link-icoon bovenin de editor te klikken).

inline links
Links “inline” aanpassen (afbeelding van wpbeginner.com)

Meer shortcuts
In WordPress 4.3 werden er al nieuwe shortcuts gelanceerd om makkelijker tekst op te maken. In WordPress 4.5 wordt dit verder ondersteund; door bijvoorbeeld tekst tussen ** en ** te zetten krijg je nu dikgedrukte tekst:

Handige shortcuts
Handige shortcuts (afbeelding via wpbeginner.com)

Responsive preview in de WordPress customizer

Een handige toevoeging aan de WordPress Customizer: een responsive preview van je website. Je kunt nu direct in de customizer (Weergave > Aanpassen) zien hoe je website er op mobiele telefoons en tablets uit zal zien. Onderin de customizer bevinden zich nu knoppen voor verschillende devices. Wanneer je hierop klikt krijg je een responsive weergave van je website te zien:

Responsive preview
Responsive preview (afbeelding via wpbeginner.com)

Betere afbeelding-formaten

In WordPress 4.4 werden responsive afbeeldingen geïntroduceerd. Hierdoor kregen gebruikers op kleinere devices een kleinere afbeelding te zien die geschikt was voor het formaat van hun scherm. Deze feature was erg welkom omdat het websites veel sneller maakte, vooral voor mobiele gebruikers. Daarnaast zijn bezoekers minder MB’s uit hun databundel kwijt aan je website. In WordPress 4.5 wordt deze functie nog verder verbeterd; afbeeldingen worden verder gecomprimeerd waardoor ze tot 50% kleiner worden zonder zichtbaar kwaliteitsverlies.

Inloggen met je e-mailadres

Vanaf WordPress 4.5 wordt het mogelijk om gebruikers te laten inloggen met hun e-mailadres (in plaats van gebruikersnaam). Dit was voorheen alleen mogelijk met plugins of door zelf code te schrijven. Deze feature is erg welkom; veel mensen vergeten hun gebruikersnaam. Je e-mailadres vergeet je waarschijnlijk niet zo snel ;-).

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

2 reacties

 • Ik kan nu geen enkele themes uploaden, krijg melding vals aan het spelen? je hebt onvoldoende rechten om de weergaven van de site aan te passen. Ik kan gewoon letterlijk niks aanpassen.
  Zo frustrerend.
  Dacht dan koop ik een theme en wil deze uploaden, krijg je dit: ”weet je zeker dat je dit wil doen?” en de boel staat gelijk vast.

  Ik raak nu aardig gefrustreerd…

  • Wat vervelend Eveline! Ik raad je aan een backup terug te zetten en lokaal te onderzoeken welke plugin of welk theme de boosdoener is. Ik vermoed dat dit een conflict is tussen WordPress 4.5 en een plugin/thema dat je aan hebt staan! Als je geen backup meer hebt: maak direct een backup en schakel daarna al je plugins uit. Heb je het probleem nu nog steeds?

   Succes!

   Jelle