WPLounge
WordPress 5.0 nu beschikbaar
Home » WordPress Algemeen » WordPress 5.0 nu beschikbaar

WordPress 5.0 nu beschikbaar

WordPress 5.0 is nu beschikbaar. 5.0 is één van de grootste WordPress-updates ooit, omdat met deze update ook de nieuwe editor wordt geïntroduceerd: Gutenberg.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress 5.0 zou eigenlijk in november al worden gereleased. Dit ging tot twee keer toe niet door, waardoor iedereen dacht dat het pas in 2019 zou gaan gebeuren. Deze week verraste Matt Mullenweg de community door de release opeens op 6 december te plannen, vlak vóór WordCamp US in Nashville.

De mede-oprichter van WordPress lijkt geen rekening te willen houden met het feit dat veel mensen deze maand druk zijn met feestdagen en WordCamp US. Veel leden van de WordPress-community bevinden zich momenteel namelijk in Nashville voor WordCamp US of zijn nog onderweg. Lees ook: WordPress 5.0 Targeted for December 6, Prompting Widespread Outcry Ahead of WordCamp US.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi.

Veel bedrijven hebben zich (hard) uitgesproken tegen een release op 6 december. Neem bijvoorbeeld het Nederlandse bedrijf Yoast. Het bedrijf is een van de grote voorstanders van Gutenberg. Een release op 6 december noemt het bedrijf echter onverantwoord en “respectloos richting de community”. Yoast heeft ook een blog gepubliceerd waarin wordt aangeraden om je site pas te updaten in januari: Should you update to WordPress 5.0?.

Statement van Yoast over een release op 6 december
Statement van Yoast over een release op 6 december

WordPress 5.0: wat is er nieuw?

WordPress 5.0 brengt vooral één grote verandering met zich mee: Gutenberg. Gutenberg is de nieuwe WordPress editor. Ik zelf vind Gutenberg een welkome verbetering in WordPress. Het is even wennen om met Gutenberg te werken, maar na een tijdje weet je niet (meer) beter. Wil je leren werken met Gutenberg? Bekijk dan onze uitgebreide Gutenberg handleiding.

Moet ik al updaten?

Doordat veel WordPress-plugins en -themes nog niet goed met Gutenberg samenwerken, is het verstandig om WordPress 5.0 en Gutenberg eerst goed te testen. Gebruik hiervoor een staging- of testomgeving. We zijn het met Yoast (zie hierboven) eens dat: als je kán wachten met het installeren van de update, raden wij je aan om te wachten tot januari.

Werkt Gutenberg op jouw website niet? Installeer dan de Classic Editor-plugin. Deze plugin zorgt ervoor dat de “oude” editor actief blijft óók nadat je updatet naar WordPress 5.0. De oude editor wordt nog minstens tot 2022 ondersteund.

Maak ook een backup van je WordPress-site voordat je de update installeert. Als er dan iets fout gaat, kun je altijd terug naar een werkende versie van je website!

Beoordeel dit artikel

(8 ratings, gemiddeld: 4,88 van de 5)
Wouter Postma

Wouter Postma

Eigenaar van WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

1 reactie

  • Hallo. Ik ben op dit moment bezig om mijn website een complete make-over te geven (gebruik daarbij Elementor Pro en veel templates). Raad je mij aan om nu te updaten of wanneer ik mijn website klaar heb eind deze maand (net voor kerst)?

Advertenties

Blijf op de hoogte!