WPLounge
Home » Begrippenlijst WPL » Permalinks

Permalinks

Wat is een permalink

Een permalink is de volledige URL voor een bepaald bericht, pagina of andere content op je (WordPress) website. Het is een permanente link, vandaar de naam permalink. De link bevat je domeinnaam plus de slug. Een slug is het gedeelte van de URL dat na de domeinnaam komt. Dit kan een datum of categorie zijn, of wat je maar wilt. Een eenvoudige permalink maakt een URL makkelijk te begrijpen en te delen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Permalinks moeten SEO vriendelijk zijn

Permalinks zijn een belangrijk onderdeel van je website, aangezien zowel zoekmachines als bezoekers deze URL’s gebruiken om je website te indexeren en te bezoeken. Het type permalink dat je kiest, heeft invloed op de manier waarop deze twee partijen je website zien en waarderen. Een URL met aan het eind een hoop vreemde tekens is een stuk minder aantrekkelijk dan een korte en simpele SEO vriendelijke URL.

Voorbeelden van permalinks

In WordPress kan je via instellingen > permalinks de URL opbouw van je permalinks kiezen. Dit noemt men de permalink structuur.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Permalinks

Standaard staan de WordPress permalinks op ‘eenvoudig’. Dit ziet er als volgt uit:

https://www.wplounge.nl/?p=123

Het nummer die je ziet is het ID nummer die WordPress uit de database van je website haalt. Hoewel Google de content van die pagina nog steeds begrijpt, doet een URL als deze niets voor SEO. Het beschrijft niet wat voor een soort content de pagina heeft en het nodigt ook niet uit om deze URL te delen. Zorg dus dat een URL relevante woorden beval, die zoekmachines en gebruikers meer informatie geeft over de content.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer