WPLounge
Home » Begrippenlijst WPL » subdomein

subdomein

Wat is een subdomein?

Een subdomein is een onderdeel van je hoofddomeinnaam. Subdomeinen worden gemaakt om verschillende onderdelen van je website te organiseren. Een voorbeeld van een subdomein: shop.voorbeeldwinkel.nl. In dit voorbeeld is ‘shop’  het subdomein, ‘voorbeeldwinkel’ het hoofddomein en ‘.nl’ het topleveldomein (TLD). Je kan elke gewenste tekst als subdomein gebruiken, maar het is handig om een subdomeinnaam te kiezen die makkelijk te onthouden is.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer gebruik je een subdomein?

Subdomeinen worden vaak gebruikt door bedrijven die graag een unieke naam willen toewijzen aan de verschillende afdelingen. Zo kan een webwinkel kiezen voor verschillende subdomeinen zoals boeken.voorbeeldwinkel.nl voor de boekenafdeling en tech.voorbeeldwinkel.nl voor computerapparatuur. Ook wordt een subdomein vaak gebruikt voor het maken van een test- of staging website. Vaak testen ontwikkelaars van nieuwe WordPress plugins en nieuwe updates op een subdomein website voordat deze updates op het hoofddomein wordt geïnstalleerd. Je kunt WordPress apart installeren op een subdomein en het werkt als een afzonderlijke installatie.

Hoe maak je een subdomein?

Het aanmaken van een subdomein is vrij eenvoudig, vaak kan je in het controlepaneel van je hostingprovider een subdomein aanmaken. Als voorbeeld nemen we DirectAdmin, een veel gebruikte tool om achter de schermen belangrijke zaken voor je website te regelen. Na het inloggen op DirectAdmin klik je op ‘Subdomein Management’:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Subdomein management

In de volgende stap kan je de naam van nieuw een subdomein opgeven, bijvoorbeeld ‘blog‘ of ‘shop‘.

Subdomein Directadmin

Na het klikken op ‘create’ is het subdomein aangemaakt. Automatisch zal er een directory ‘blog‘ aangemaakt zijn in de root directory van je website.

SEO: een subdomein of submap?

Zoekmachines bekijken subdomeinen anders dan submappen. Laten we eens naar de verschillen kijken.

Subdomeinen worden door Google en overige zoekmachines als een andere website gezien. Dit betekent dat zoekmachines elk subdomein afzonderlijk moet crawlen en indexeren. Het is belangrijk om te onthouden dat ‘link juice’ die is gemaakt van backlinks naar je hoofdsite niet wordt gedeeld tussen je domein en subdomeinen. Het opbouwen van een paginarangschikking voor zoekwoorden voor een subdomein is net zo moeilijk als een geheel afzonderlijke website.

Submappen zijn bestanden die onder je hoofddomein worden gevonden. Zoekmachines zien submappen niet als aparte websites, dus de ‘link juice’ en SEO worden gedeeld tussen je domein en submappen

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer