WPLounge
WordPress resetten
Home » WordPress Plugins » WordPress resetten

WordPress resetten

Regelmatig vragen WordPress-gebruikers ons: hoe kan ik WordPress resetten? Standaard heeft WordPress geen reset-knop of een reset-functie ingebouwd.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Toch zijn er verschillende manieren om je WordPress-website en -installatie te resetten.

WordPress resetten met een plugin

Let op! Deze plugin verwijdert al je content: berichten, pagina’s, instellingen en reacties.

WordPress resetHet ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je verstaat onder “WordPress resetten”. Als je alle instellingen van WordPress wilt resetten naar de standaard-instellingen, dan is er een plugin: WordPress Reset. Deze plugin zal alle instellingen in je database resetten naar een lege database. Let op! Deze plugin reset alléén je database. Je bestanden (zoals WordPress-uploads) zullen hiermee niet verwijderd worden. Deze zullen gewoon blijven staan in de wp-content en onderliggende folders. Wel worden al je berichten, pagina’s, reacties en instellingen verwijderd. Je raakt deze informatie dus kwijt wanneer je WordPress op deze manier reset. Het is daarom ook aan te raden om eerst een backup te maken van je website. Ik gebruik deze plugin zelf vooral als ik op een testomgeving met WordPress aan het “klooien” ben. Ik raad je ook af om deze plugin te installeren op een actieve (live) website.

NIEUW VAN WPLOUNGE
"Geen-gedoe-meer" service
Wij zorgen voor een altijd werkende WordPress omgeving met super snelle WordPress hosting, onderhoud en configuratie! Nu tijdelijk inclusief gratis verhuizing of nabouwen van je website! Weer zo'n mooi voordeel van onze WordPress website builder.
Lees verder »»

Wanneer je de plugin WordPress Reset hebt geïnstalleerd, dien je onder Extra > WordPress reset het woord “reset” in te toetsen. Vervolgens wordt je database volledig ge-reset.

Advanced WordPress Reset

Advanced WordPress ResetEen andere plugin is Advanced WordPress Reset. Deze is iets anders dan de WordPress Reset-plugin. Deze plugin herstelt je database op een vergelijkbare manier als de plugin hierboven, maar behoudt jouw Admin-account en zal ook de naam van je website bewaren. Dit is handig als je op een test-omgeving even snel terug wilt naar “het begin”. Je bestanden, zoals plugins en themes zullen wel gewoon blijven bestaan. Wil je deze ook verwijderen? Dan kun je ze handmatig deactiveren en verwijderen, of dit via FTP doen.

WordPress Database Reset

WordPress database reset
Specifieke tabellen uit je database resetten met WordPress Database Reset.

De plugin WordPress Database Reset biedt wat meer mogelijkheden. Je kunt met deze plugin bijvoorbeeld specifieke tabellen uit je database “resetten”. Zo kun je bijvoorbeeld alles verwijderen behalve je gebruikers, of juist alléén alle reacties verwijderen. Hoewel dit heel eenvoudig klinkt, is het ook bij deze plugin af te raden om dit zomaar te doen zonder eerst een backup te maken.

WordPress herstellen naar een vorige versie

Zijn de bovenstaande plugins niet precies wat je bedoelde met “resetten”? Dan kan het zijn dat je bedoelt dat er opeens iets niet meer werkt op je website. Je kan bijvoorbeeld last hebben van een internal server error. Het kan dan handig zijn om een backup terug te zetten van een paar dagen geleden. Dit kan natuurlijk alléén als je ook daadwerkelijk een backup hebt gemaakt. Sommige WordPress-hostingpartijen doen dit pro-actief en zullen je kunnen helpen met het herstellen van je WordPress-website.

Conclusie

Wil je WordPress resetten? Dan kun je één van bovenstaande plugins gebruiken. Onthoud wel dat je dit beter niet op een “live” website kunt doen. Al je content gaat verloren en het is dan ook aan te raden om eerst een backup te maken. Bij hostingpartijen als Savvii en iXL Hosting worden er automatisch backups gemaakt van je website(s) die je vervolgens met één klik kunt “terugzetten”. Mocht er dan iets foutgaan dan kun je heel gemakkelijk terug naar de oorspronkelijke website.

Beoordeel dit artikel

(Nog geen ratings)

Wouter Postma

Oprichter WPLounge. Blogt ook in het Engels op WPLounge.org.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

Reageer

Advertenties

Blijf op de hoogte!

Scroll Up Skip to content