WPLounge
WordPress resetten
Home » WordPress Plugins » WordPress resetten

WordPress resetten

Regelmatig vragen WordPress-gebruikers ons: hoe kan ik WordPress resetten? Standaard heeft WordPress geen reset-knop of een reset-functie ingebouwd. Toch zijn er verschillende manieren om je WordPress-website en -installatie te resetten.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress resetten met een plugin

Let op! Deze plugin verwijdert al je content: berichten, pagina’s, instellingen en reacties.

WordPress resetHet ligt er natuurlijk ook maar net aan wat je verstaat onder “WordPress resetten”. Als je alle instellingen van WordPress wilt resetten naar de standaard-instellingen, dan is er een plugin: WordPress Reset. Deze plugin zal alle instellingen in je database resetten naar een lege database.

Let op! Deze plugin reset alléén je database.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Je bestanden (zoals WordPress-uploads) zullen hiermee niet verwijderd worden. Deze zullen gewoon blijven staan in de wp-content en onderliggende folders. Wel worden al je berichten, pagina’s, reacties en instellingen verwijderd. Je raakt deze informatie dus kwijt wanneer je WordPress op deze manier reset. Het is daarom ook aan te raden om eerst een backup te maken van je website. Wij gebruiken deze plugin zelf vooral als we in een testomgeving met WordPress aan het uitproberen zijn. Ik raad je ook af om deze plugin te installeren op een actieve (live) website.

Wanneer je de plugin WordPress Reset hebt geïnstalleerd, dien je onder Extra > WordPress reset het woord “reset” in te toetsen. Vervolgens wordt je database volledig ge-reset.

Advanced WordPress Reset

Advanced WordPress ResetEen andere plugin is Advanced WordPress Reset. Deze is iets anders dan de WordPress Reset-plugin. Deze plugin herstelt je database op een vergelijkbare manier als de plugin hierboven, maar behoudt jouw Admin-account en zal ook de naam van je website bewaren. Dit is handig als je op een test-omgeving even snel terug wilt naar “het begin”. Je bestanden, zoals plugins en themes zullen wel gewoon blijven bestaan. Wil je deze ook verwijderen? Dan kun je ze handmatig deactiveren en verwijderen, of dit via FTP doen.

WordPress Database Reset

WordPress database reset
Specifieke tabellen uit je database resetten met WordPress Database Reset.

De plugin WordPress Database Reset biedt wat meer mogelijkheden. Je kunt met deze plugin bijvoorbeeld specifieke tabellen uit je database “resetten”. Zo kun je bijvoorbeeld alles verwijderen behalve je gebruikers, of juist alléén alle reacties verwijderen. Hoewel dit heel eenvoudig klinkt, is het ook bij deze plugin af te raden om dit zomaar te doen zonder eerst een backup te maken.

WordPress herstellen naar een vorige versie

Zijn de bovenstaande plugins niet precies wat je bedoelde met “resetten”? Dan kan het zijn dat je bedoelt dat er opeens iets niet meer werkt op je website. Je kan bijvoorbeeld last hebben van een internal server error. Het kan dan handig zijn om een backup terug te zetten van een paar dagen geleden. Dit kan natuurlijk alléén als je ook daadwerkelijk een backup hebt gemaakt. Sommige WordPress-hostingpartijen doen dit pro-actief en zullen je kunnen helpen met het herstellen van je WordPress-website.

Conclusie

Wil je WordPress resetten? Dan kun je één van bovenstaande plugins gebruiken. Onthoud wel dat je dit beter niet op een “live” website kunt doen. Al je content gaat verloren en het is dan ook aan te raden om eerst een backup te maken. Bij hostingpartijen als Cloud86 worden er automatisch backups gemaakt van je website(s) die je vervolgens met één klik kunt “terugzetten”. Mocht er dan iets fout gaan dan kun je heel gemakkelijk terug naar de oorspronkelijke website.

Wellicht ook interessant: Uitgebreide WordPress backup handleiding.

<h2>Meestgestelde vragen samengevat</h2>

✋ Waar moet je op letten bij het resetten van je website?

Bij het resetten van je website gaat al je content (berichten, pagina's, instellingen en reacties) verloren. Het is daarom ten zeerste aan te raden eerst een backup te maken. Reset je website daarom alleen als deze niet (!) life staat.

🚧 Hoe kan ik mijn WordPress website resetten?

Dit kan met behulp van verschillende plugins.

🔴 Wat is WordPress resetten eigenlijk?

Dat is afhankelijk van jouw interpretatie. Sommige mensen willen terug naar de standaard-instellingen of bepaalde tabellen uit je database resetten. Andere mensen willen een vorige versie herstellen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer