Eerder schreef Jelle al een artikel over de beste social media plugins voor WordPress. Toch krijg ik regelmatig vragen welke plugin je nou moet gebruiken voor het automatisch plaatsen van nieuwe artikelen of blogberichten op Twitter.
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
In dit artikel zal ik een gratis plugin toelichten die zich focust op het automatisch plaatsen van je nieuwe blogberichten op Twitter. Je hebt hiermee ook de mogelijkheid om hashtags aan je Twitter-berichten toe te voegen. Daarnaast kun je een standaard template instellen voor je tweets en je eigen URL-verkorter gebruiken voor de links.
Een goed voorbeeld van een website die deze plugin gebruikt, is Frankwatching.com. Als je een artikel voor Frankwatching schrijft, zal dit artikel automatisch getweet worden op het Twitter-kanaal van Frankwatching.
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
De plugin
Inhoud
De plugin die hiervoor gebruikt wordt is WordTwit. Deze plugin biedt oneindig veel mogelijkheden, zoals:
- Hashtags
- Twitter-gebruikersnaam van de auteur vermelden
- Vertraging instellen voor de tweet (bijvoorbeeld; tweet pas na vijftien minuten plaatsen)
- Het artikel meerdere keren op Twitter plaatsen
Je moet de plugin eerst koppelen aan je Twitter-account met behulp van een Twitter app. Dit klinkt heel ingewikkeld, maar is eigenlijk heel simpel.
Plugin installeren
Installeer en activeer eerst de plugin WordTwit. Als je niet weet hoe je een WordPress-plugin installeert, lees dan: Plugin installeren.
Twitter applicatie aanmaken
Als je de plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, open dan het WordTwit-menu dat in je WordPress-admin tevoorschijn komt. Open het submenu “Accounts“. Hier staat aangegeven dat je eerst een “Twitter application” moet aanmaken. Klik op “Configure on Twitter now“.
Je komt nu in een scherm van Twitter terecht. Hier kun je de applicatie gaan aanmaken. Geef de applicatie een naam (maakt niet uit welke). Ook bij de “Description” kun je invullen wat je wilt. Bij de URL vul je de URL van je website in waar je de plugin gaat gebruiken.
Belangrijk! Zorg ervoor dat je ook de “Callback URL” invult. Vul hier de homepagina van je website in.
Ga vervolgens akkoord met de voorwaarden en ga verder. Je app is nu aangemaakt en je komt in een scherm terecht met informatie over je Twitter-app.
Twitter koppelen aan WordTwit
Ga vervolgens terug naar de WordTwit-plugin en open de WordTwit-instellingen. Klik vervolgens links op “Opties”. Vul hier de API Key en de API Secret in. Deze kun je vinden in de applicatie die je zojuist hebt aangemaakt (onder het tabje “API Keys“).
Sla de instellingen op en keer terug naar het “Accounts”-menu. Klik bovenin op “Account toevoegen“. Je wordt nu doorgelinkt naar Twitter, waar je de applicatie toestemming geeft om je Twitter-account te gebruiken. Vervolgens word je weer teruggestuurd naar de plugin, waar je het volgende zou moeten zien (maar dan met je eigen account):
Dit betekent dat je je account hebt gekoppeld aan WordTwit.
Mocht er niets gebeuren als je op “Account toevoegen” hebt geklikt, controleer dan of je een Callback URL hebt ingevuld. Werkt het nog steeds niet? Kijk dan of de “Permissions” van je Twitter app goed staan. Ze zouden op “Read and Write” moeten staan.
WordTwit instellen
Nu kun je WordTwit gaan instellen. Ik zal laten zien hoe je kunt instellen hoe je tweets er standaard uit zien en hoe je je eigen URL-verkorter aan WordTwit koppelt (vooral handig als je een eigen URL-verkorter hebt gemaakt voor je WordPress-website).
Ga naar het WordTwit-menu en klik op “WordTwit-instellingen”. Klik vervolgens op “Opties” en scroll naar het kopje “Publishing widget“. Hier stel je in hoe je tweets er standaard uit gaan zien en welke instellingen je in het bericht zelf nog kunt aanpassen. Wij hebben de instellingen als volgt:
Zoals je ziet hebben wij “Enable Tweeting by default” aangevinkt. Dit zorgt ervoor dat de standaard instelling voor nieuwe artikelen is dat deze geplaatst zullen worden op Twitter. Per artikel kun je uiteraard nog instellen hoe vaak deze op Twitter zal worden geplaatst of dat het artikel zelfs helemaal niet op Twitter wordt geplaatst. Hierover straks meer.
Ook hebben wij ingesteld dat de titels van berichten automatisch worden ingekort als ze te lang zijn voor het maximaal aantal tekens dat Twitter accepteert (140 tekens). In de praktijk zal dit voor onze artikelen niet vaak nodig zijn, maar het is wel handig!
Vervolgens staat er “Individuele tweet-template“. Hier kun je meerdere standaard templates kiezen voor het plaatsen van je tweets. Als je deze op “Specifiek” zet, kun je je tweets zelf een template geven. Bij ons is dat:
[title] – [link] [hashtags]
Dit betekent dat de titel van het bericht als eerste wordt geplaatst, gevolg door een streepje, de link en vervolgens de (eventuele) hashtags.
Je eigen URL-verkorter gebruiken
Heb jij ons tutorial gebruikt om een eigen URL-verkorter te maken voor je WordPress-website met gebruik van Bitly? Dan kun je die verkorte URL’s nu ook gebruiken voor in je tweets. Scroll verder naar beneden en kijk onder het kopje “Methode om te verkorten”.
Hier vul je vervolgens je Bit.ly-gebruikersnaam in en de API-sleutel.
De API sleutel vind je in je Bitly-account door naar Settings > Advanced te gaan. Scroll naar het kopje “Legacy API Key” en klik op “Show legacy API key”. Je krijgt nu je Bitly-gebruikersnaam én je API key te zien.
Vul deze gegevens in bij de WordTwit-instellingen en WordTwit zal nu tweets plaatsen met je eigen verkorte URL’s!
Instellingen per bericht
Per bericht dat je op je website plaatst kun je de WordTwit-instellingen aanpassen. Erg handig voor als je een specifiek artikel niet automatisch op Twitter wilt plaatsen of als je hashtags wilt toevoegen. Rechts naast de editor komt een soort widget te staan die “WordTwit” heet.
Bij “Status” vind je een dropdown-menu waarmee je kunt instellen of een bericht wel of niet op Twitter geplaatst wordt. Standaard staat deze waarschijnlijk op “Zal worden getweet”.
In het gele blok zie je wat er precies op Twitter zal worden geplaatst. Wanneer je hier op klikt kun je de tweet aanpassen aan je eigen wensen.
Onderin deze widget vind je nog drie knoppen:
- Accounts
- Hashtags
- Schema
Onder het tabje Accounts kun je instellen op welke Twitter-accounts de tweet geplaatst zal worden. Dit is erg handig voor als je meerdere Twitter-accounts hebt gekoppeld.
Bij Hashtags kun je – je raadt het al – hashtags aan je tweet toevoegen. Hashtags beginnen met een hekje (#) en worden op Twitter gebruikt om tweets met hetzelfde onderwerp bij elkaar te kunnen indelen. Bij voetbalwedstrijden zie je vaak dat er hashtags gebruikt worden voor tweets over dat onderwerp (bijvoorbeeld #cheatl afgelopen woensdag).
Het tabje Schema geeft de mogelijkheid om in te stellen hoe vaak je tweet op Twitter geplaatst wordt (handig als je veel bezoekers in verschillende tijdzones hebt). Wanneer je een tweet bijvoorbeeld twee keer plaatst, kun je ook instellen hoe veel tijd er tussen deze twee keer zit. Daarnaast is het mogelijk om de eerste tweet uit te stellen met bijvoorbeeld 15 minuten.
Hoe gebruik jij Twitter?
Gebruik jij een Twitter-plugin om automatisch tweets te plaatsen of gebruik je helemaal geen Twitter? We zijn erg benieuwd hoe jij social media inzet voor je (WordPress-)website. Laat het ons weten in een reactie!
En.. vergeet niet om ons te volgen op Twitter!
Ik kom steeds in het dashbord terecht als ik een account wil toevoegen. Misschien enig idee wat ik vaut deed?
dank je bij voorbaat
Ed
Ed,
je moet bij settings de appl toestemming geven.
Ed