WPLounge
Atomic Blocks WordPress theme Gutenberg
Home » WordPress Themes » Atomic Blocks: gratis WordPress-theme voor Gutenberg

Atomic Blocks: gratis WordPress-theme voor Gutenberg

Mike McAlister en zijn team van Array Themes hebben een nieuw, gratis WordPress-theme uitgebracht. Het theme is gemaakt om perfect samen te werken met de nieuwe WordPress editor: Gutenberg.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Het is een van de eerste themes die goed werken met de nieuwe Gutenberg-editor. Het theme heet Atomics Blocks en is gratis te downloaden via WordPress.org. Het theme is minimalistisch gebouwd, maar biedt volledige ondersteuning voor alle content.

Atomic Blocks

Het nieuwste theme van Array biedt verschillende mogelijkheden. Zo ondersteunt Atomic Blocks het gebruik van full screen berichten en pagina’s. Op deze pagina’s kunnen redacteuren full screen-afbeeldingen, video’s en galerijen toevoegen. Dankzij de nieuwe editor van WordPress zelf is het mogelijk om de content op verschillende manieren uit te lijnen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
Atomic Blocks in de nieuwe Gutenberg Editor
Atomic Blocks in de nieuwe Gutenberg Editor

Het Atomic Blocks theme komt samen met een zogenaamde customizer. Daarmee kunnen gebruikers logo’s uploaden, lettertypes en fontgroottes aanpassen en kleuren van teksten veranderen.

Atomic Block plugin

Het nieuwe theme werkt samen met een aparte plugin die Mike McAlister en het Array-team hebben geschreven. Deze plugin heet eveneens Atomic Blocks en biedt de mogelijkheid om bijvoorbeeld een grid, call-to-action, review, social media icoontjes, informatie over de auteur en andere knoppen te plaatsen. In de toekomst zal Array nog meer functies aan de plugin toevoegen.

McAlister is dan ook enthousiast over de nieuwe update van WordPress. Volgens hem zal de Gutenberg-update voorgoed veranderen hoe gebruikers WordPress gebruiken. “Het voelt heel natuurlijk aan en is een grote verandering voor webmasters die graag vooruitdenken”, stelt McAlister.

Atomic Blocks
Atomic Blocks-plugin

Samenwerking

Het Atomic Blocks theme is gemaakt door Mike McAlister en zijn team van Array Themes. Het resultaat is echter geen officieel product van Array Themes. Het doel van McAlister is het Atomic Blocks theme en Array Themes als twee aparte producten te onderscheiden. Wel is hij van plan om binnenkort een nieuwe update binnen het aanbod van de themes van Array uit te brengen, waarmee de blokken ook naar themes van Array komen.

Met Atomic Blocks kun je veel meer dan je normaal gesproken met WordPress kunt. De themes van Array zijn gebaseerd op de standaardfuncties van WordPress. Door Atomic Blocks te lanceren los van Array Themes, kan ik een meer divers aanbod van plugins en themes aanbieden.

Toekomstvisie

McAlister verwacht dat in de toekomst er een grotere scheiding komt tussen het gebruik van themes en plugins. Momenteel werken veel plugins nog samen met themes, om zo een complete website af te leveren. Met de Gutenberg-update komen er meer mogelijkheden binnen de themes en zullen plugins niet zo zeer ondersteuning aan themes bieden, maar als aparte plugin werken.

Tot slot geeft McAlister aan dat hij een grote verandering binnen de WordPress community verwacht. “De vraag naar themes zal op lange termijn flink veranderen. Traditionele WordPress themes zullen de komende jaren nog steeds gewild zijn. Dat komt vooral door het grote aantal websites dat een simpel theme nodig heeft om een website te bouwen. Maar veel van de zaken die je in themes terugvindt, kunnen ook in blokken getoond worden als je onze plugin downloadt. Themes zullen in de toekomst nog steeds belangrijk zijn voor het lay-out, maar ze zullen ondergeschikt zijn aan de contentblokken die je op de website terugvindt.”

Gutenberg zal de komende jaren de manier waarop themes worden gebouwd flink veranderen. McAlister ziet dat eerder als een kans dan als een uitdaging. “Alle ontwikkelaars van themes voor WordPress zouden de update moeten omarmen. Ze moeten opgewonden zijn over deze nieuwe kansen en zich niet bedreigd voelen door grote veranderingen. Het is een fantastische kans om meer nieuwe vaardigheden te leren”, stelt de ontwikkelaar.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Het is inmiddels Genesis Blocks (by WP Engine / Studiopress) geworden ben ik achter gekomen.