WPLounge
WooCommerce CSV
Home » WooCommerce » CSV-bestanden importeren in WooCommerce

CSV-bestanden importeren in WooCommerce

Het gebruik van WooCommerce is een prachtige manier om een WordPress webshop te starten. Wanneer je erg veel producten wilt aanbieden is het slim om de CSV-importfunctionaliteit van WooCommerce te gebruiken. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

In dit artikel laten we zien hoe je snel honderden of zelfs duizenden producten aan je online webwinkel kunt toevoegen met WooCommerce. Dit is mogelijk door een CSV (Comma Separated Value) bestand te uploaden.

Wat zijn CSV-bestanden?

Een CSV-bestand is een bestand met platte tekst dat een lijst met gegevens bevat, gescheiden door komma’s. CSV-bestanden worden vaak gebruikt om gegevens uit de ene applicatie te exporteren en deze in een andere te importeren. WordPress biedt volledige ondersteuning voor het exporteren en importeren van gegevens in het CSV-formaat. En WooCommerce heeft standaard ook de functionaliteit om CSV-bestanden te importeren. Dit betekent dat je al je producten kan importeren, exporteren en bijwerken in één CSV-bestand.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

CSV bestanden in WooCommerce

WooCommerce maakt het eenvoudig om een webshop te bouwen, maar het handmatig invoeren van producten kan een tijdrovende klus zijn. Door het importeren van producten met behulp van een CSV-bestand kan je aanzienlijk veel tijd besparen. Ook het migreren van een ander e-commerce platform naar WooCommerce kan met behulp van een CSV-bestand. Afhankelijk van je huidige platform kan je vaak je volledige product catalogus exporteren naar één CSV-bestand. Vervolgens upload je dit bestand naar je nieuwe WooCommerce webwinkel.
Een ander optie is om bestaande producten bij te werken met behulp van een CSV-export. Wanneer je bijvoorbeeld de prijzen wilt aanpassen van honderden producten tegelijk, is het sneller om deze in CSV formaat aan te passen en vervolgens weer te importeren.

CSV bestanden importeren in WooCommerce

In vijf eenvoudige stappen laten we zien hoe je honderden producten kunt importeren en zo aan je WooCommerce webshop kunt toevoegen.

Stap 1. Een CSV-bestand aanmaken

Wanneer je migreert van een ander e-commerceplatform of van een andere WordPress website met WooCommerce, kan je de producten exporteren als een CSV bestand. Deze export heeft vaak al de juiste opmaak, zodat je direct naar stap 3 kunt gaan. Als je niet zeker weet of je huidige e-commerceplatform een mogelijkheid heeft om producten te exporteren naar een CSV-bestand, raadpleeg dan de website van het platform voor meer informatie.
Voor de juiste opmaak is er een voorbeeld CSV-bestand te downloaden via GitHub. Dit bestand heeft de juiste structuur en de voorbeeldproducten kan je vervangen door je eigen productinformatie. Het voorbeeldbestand kan je bewerken met spreadsheet software zoals Microsoft Excel of Google Spreadsheets.

WooCommerce CSV bestand
(klik voor groter)

Je kan ook zelf een CSV-bestand aanmaken, het is echter wel noodzakelijk dat de juiste column-headers worden gebruikt. Raadpleeg hiervoor het WooCommerce CSV import schema.

Stap 2. Voeg je producten toe aan het CSV-bestand

Gebruik het voorbeeldbestand uit stap 1 voor de juiste CSV-opmaak. Het bestand sample_products.csv bevat ook een product-ID column, dit ID nummer gebruikt WooCommerce om producten in je webshop te identificeren. Hoewel je zelf voor elk product een uniek product-ID kunt opgeven, is dit niet verplicht. Als je geen product-ID opgeeft, wijst WooCommerce automatisch een ID toe aan ieder nieuw product. Het laten toewijzen van ID’s door WooCommerce heeft als voordeel dat je nooit per ongeluk dezelfde ID kan gebruiken voor verschillende producten, wat voor problemen kan zorgen.
Het is dus aan te raden om de product-ID’s uit het sample_product.csv bestand te verwijderen. Als je je eigen CSV-bestand maakt, kan je de product-ID column weglaten.

Stap 3. Uploaden van een CSV-bestand in WooCommerce

Om een import van je producten te starten, navigeer je in je WordPress-dashboard naar WooCommerce > Producten. Kies hier de optie ‘importeren‘. Selecteer vervolgens het WooCommerce CSV-importbestand. Omdat we nieuwe producten importeren, zet je de optie ‘Bestaande producten die overeenkomen met ID of artikelnummer worden bijgewerkt. Producten die niet bestaan, worden overgeslagen.‘ uit

WooCommerce producten importeren

WooCommerce zal proberen om alle kolommen te koppelen aan een veld. Controleer al deze toewijzingen om er zeker van te zijn dat alle kolomnamen overeenkomen met het veld. Als er kolommen zijn die je niet wilt importeren, klik dan op het drop-down menu van het overeenkomstige veld en kies voor optie ‘niet importeren’. Als alle instellingen goed staan, klik je op ‘de importeerfunctie uitvoeren‘.

WooCommerce producten importeren

Het importproces kan enkele minuten duren, afhankelijk van de grootte van je product catalogus. Het is belangrijk niet je browser te herladen of het tabblad te sluiten totdat je het bericht ‘importeren voltooid‘ ziet.

Stap 4. WooCommerce webshop controleren

Laten we nu kijken of onze producten met succes zijn geïmporteerd. Navigeer in het linker menu van je WordPress dashboard naar WooCommerce > Producten > Alle producten. 

WooCommerce producten

Hier staan alle producten die opgenomen waren in je WooCommerce CSV-importbestand. Nu kan je beginnen met de verkoop via je WooCommerce webshop!

WooCommerce webshop

Nu je producten in je WooCommerce webshop hebt staan, wil je misschien een mooi thema of opvallende product pagina ontwerpen. Bekijk hiervoor eens ons overzicht van de beste WordPress themes.

Stap 5. WooCommerce producten bijwerken

Als je meerdere producten wilt bijwerken, kan je je huidige WooCommerce CSV-importbestand gebruiken. Voeg eenvoudig de ontbrekende informatie toe en importeer het CSV-bestand opnieuw. Nu zal WooCommerce de vereiste wijzigingen aanbrengen, dit is vaak sneller dan ieder product afzonderlijk bewerken.
Bij het updaten van productinformatie is het belangrijk dat je de juiste product-ID opgeeft. Deze informatie kan je ophalen door naar WooCommerce > Producten > Alle producten te gaan. Nu kan je met je muisaanwijzer op het product in kwestie gaan staan en het ID nummer zal verschijnen.

WooCommerce Product id
WooCommerce Product ID

Nadat je je CSV-bestand hebt aangepast, navigeer je naar WooCommerce > Producten > importeren. Aangezien we dit keer productinformatie gaan updaten, dienen we het selectievakje ‘ bestaande producten die overeenkomen….‘ aan te vinken.

WooCommerce producten updaten

Je kan nu het CSV-bestand importeren, WooCommerce zal alleen de nieuwe informatie updaten van de producten die je hebt aangepast.

Tot slot

Het toevoegen van producten is vaak het meest tijdrovende onderdeel van je WooCommerce webshop. Door het gebruik van CSV-bestanden kan je echter producten in no-time importen en aanpassen. Heb je vragen of opmerkingen over het importeren van producten met CSV-bestanden? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

4 reacties

    • Dag Lisa,

      Om een product nummer te kunnen toevoegen, maak je een kolom aan met als naam ‘ID’. Deze kolom kan ieder willekeurig nummer bevatten, zorg er echter wel voor je een uniek nummer voor elk product gebruikt.

  • Waardevol artikel! Zelf was ik al zo ver gekomen alleen lijkt het importeerproces erg lang te duren. Zo’n 15 min geleden heb ik 1115 producten vanuit het csv bestand geïmporteerd maar de balk blijf op ca. 60-70% hangen (blijft roze gekleurd). Is dit een kwestie van afwachten of wat kan anders de oorzaak zijn?

  • Ben bekend met csv, maar prijs product update met import lukt me niet. In de laatse stap (voortgangsbalk) blijkft scherm hangen. Wat zou oorzaak kunnen zijn?

Partners