WPLounge
Help WordPress
Home » WordPress Algemeen » Help! Mijn WordPress website is traag

Help! Mijn WordPress website is traag

Een vraag die regelmatig via onze Hulp op Afstand service gesteld wordt is hoe je de prestaties van een WordPress website kan verbeteren. Eén van de oorzaken voor een trage website is een langzame database, als je je website regelmatig bijwerkt, wordt de WordPress database in de loop van de tijd steeds groter. Dit heeft invloed op de prestaties.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Bijna alle WordPress plugins slaan instellingen en gegevens op in je WordPress database. Wanneer je veel plugins installeert en daarna weer verwijderd, betekend dit niet dat alle gegevens ook uit de database worden verwijderd. Hiervoor is gekozen omdat je anders iedere keer een plugin opnieuw moet configureren wanneer je een plugin opnieuw activeert. Dit heeft echter ook nadelen voor de prestaties van je website. Door gegevens te verwijderen die niet meer nodig zijn, verbeter je de efficiëntie van de database.

In dit artikel bekijken we de populaire beveiligings-plugin WordFence, en waarom de plugin voor een trage website kan zorgen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WordFence security plugin

Je website wordt op verschillende manieren aangevallen, hackers en malware kunnen binnendringen en zo de website beschadigen. Dit vraagt dus om een goede bescherming. WordFence Security is een erg populaire plugin om je website te beveiligen. En dat is niet voor niks, de plugin houdt je website 24 uur per dag in de gaten.

Verzameling van data door WordFence

Er wordt in de loop van de tijd erg veel data verzameld door een plugin zoals WordFence. Hierbij kan je denken aan informatie van bezoekers en gegevens van spammers en hack pogingen:

  • IP adres
  • MAC adres
  • Tijd en datum
  • Browser type en taal
  • Locatie van een bezoeker

De hoeveelheid informatie die wordt opgeslagen is aanzienlijk.

Verwijderen van WordFence data

Wanneer je de WordFence plugin deactiveert, zullen de WordFence gegevens in de database blijven staan. Dit is om te voorkomen dat je niet alle data kwijt raakt wanneer je per ongeluk de plugin uitschakelt. Om toch alle tabellen van WordFence te kunnen verwijderen, zal je dat moeten aangeven in de instellingen van WordFence. Ga hiervoor naar WordFence > All options en activeer de optie “Delete WordFence tables and data on deactivation“.

WordFence instellingen

Vergeet niet om de instelling te bewaren door op ‘save‘ te klikken. Als je nu de plugin uitschakelt, worden alle WordFence database tabellen, geplande taken en alle andere opgeslagen gegeven van WordFence verwijderd.

Meten is weten met de Query Monitor plugin

Query Monitor is een WordPress plugin die zich richt op foutopsporing en biedt veel relevante informatie op het gebied van je WordPress database. De plugin is ideaal om snel plugins, thema’s of functies te identificeren die de prestaties van je website kunnen beïnvloeden. Na het activeren van de plugin krijg je een aantal nieuwe functies op de WordPress werkbalk met informatie over bijvoorbeeld het aantal ‘queries’ die op je website worden uitgevoerd. Het aantal “Queries by Component” laat het huidige aantal queries zien die door WordFence en andere plugins in uitvoering zijn. Voordat we de WordFence data hadden verwijderd, werden er 57 database ‘calls’ uitgevoerd met een tijd van 0,0106 seconden.

WordFence Query
(klik voor groter)

Zoals te zien is in de screenshot gebruikt WordFence verreweg het meest aantal database calls van alle plugins die op de testwebsite is geïnstalleerd.
Na het opschonen van de database door WordFence opnieuw te activeren, kregen we de volgende resultaten:

WordFence Query test
(klik voor groter)

Het aantal database calls is bijna gehalveerd, net zoals de tijd die hiervoor nodig is (0,0067 seconden). Het zijn momentopnames, maar het is duidelijk dat de database een stuk minder belast wordt door het opnieuw installeren van WordFence.

Tot slot

Het optimaliseren van de website snelheid is essentieel voor zowel de Google rankings als de customer journey. Er zijn veel factoren die invloed kunnen hebben op de snelheid. Bekijk ook eens ons artikel met tips om de laadtijd van je website verder te optimaliseren.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer