WPLounge
Leeftijdscontrole op je WordPress-site met een Age Checker
Home » WordPress Plugins » Leeftijdscontrole op je WordPress-site met een Age Checker

Leeftijdscontrole op je WordPress-site met een Age Checker

Als je content op je website hebt die bedoeld is voor volwassenen, zoals alcohol- of casino-gerelateerde content, kan het nuttig zijn om je bezoekers eerst te vragen hun leeftijd in te vullen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Heineken Age Checker
Leeftijdscontrole op de website van Heineken

Een voorbeeld van een Age Checker vind je op de website van biermerk Heineken (zie ook de screenshot hierboven). Met een dergelijke “muur” zorg je ervoor dat minderjarigen niet zomaar content te zien krijgen die niet bedoeld is voor minderjarigen. Natuurlijk kan een bezoeker dit gemakkelijk omzeilen door een ander geboortejaar in te vullen, maar als website laat je op deze manier in ieder geval zien dat je je verantwoordelijkheid neemt.

Leeftijdscontrole aan je WordPress-site toevoegen

Een leeftijdscontrole waarbij een bezoeker je content pas te zien krijgt nadat deze bevestigd heeft oud genoeg te zijn, heet ook wel een “Age Gate”. Er zijn twee varianten van een Age Gate die veel gebruikt worden als het gaat om content die niet voor minderjarigen is bedoeld:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
  • Je vraagt je bezoeker een geboortedatum in te vullen. Aan de hand hiervan rekent je website uit of die persoon oud genoeg is om je content te zien.
  • Je stelt de vraag of je bezoeker minimaal “X” jaar oud is, waarop de bezoeker op Ja of Nee kan klikken.

Plugins

Er zijn meerdere gratis plugins waarmee je de gewenste functionaliteit aan je WordPress-website kan toevoegen.

1: Age Gate

Age Gate pluginMet de gratis plugin Age Gate kun je voor beide varianten kiezen. Een simpele Ja/Nee-knop, óf je bezoeker vragen om zijn geboortedatum in te vullen. Je kunt je hele website blokkeren voor bezoekers die niet oud genoeg zijn, maar je kan ook specifieke content aanwijzen die deze bezoekers niet mogen zien. Je kunt zelfs verschillende leeftijden toewijzen aan verschillende onderdelen van je content.

De plugin is bovendien SEO-vriendelijk. Hij herkent ‘bots’ van zoekmachines, die de content van je website direct te zien krijgen. Zo indexeren zoekmachines je Age Gate niet, maar gewoon je content. Ook voor ingelogde gebruikers kun je instellen dat de leeftijds-verificatie wordt overgeslagen.

2: Easy Age Verifier

De plugin Easy Age Verifier is ook gratis te downloaden op WordPress.org. Net als Age Gate houdt deze plugin rekening met zoekmachines, zodat die je website wel gewoon kunnen indexeren zonder geblokkeerd te worden. Je kunt het uiterlijk van Easy Age Verifier makkelijk aanpassen vanuit de WordPress Customizer. Met een cookie kun je de plugin laten onthouden hoe oud een bezoeker is, zodat een terugkerende bezoeker niet nóg een keer zijn leeftijd hoeft in te vullen.

3: AgeVerify

De plugin AgeVerify is gemaakt door het bedrijf AgeVerify, dat gespecialiseerd is in het controleren van leeftijden op websites. De gratis (lite-)versie laat helaas advertenties in de WordPress-backend zien. Wil je deze niet, dan zul je voor de Pro-versie moeten gaan.

Conclusie

Wil je een simpele maar elegante oplossing voor het controleren van de leeftijd van je bezoekers? Dan raden we je aan om te kiezen voor Age Gate. Easy Age Verifier is ook een prima plugin, maar ziet er ‘standaard’ niet zo heel mooi uit. Dit kun je natuurlijk oplossen met je eigen CSS. Toch geven wij de voorkeur aan plugins die er van zichzelf al strak uit zien.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer