WPLounge
WordPress 301 redirect plugin
Home » Begrippenlijst WPL » Redirect

Redirect

Een redirect is een verwijzing van een pagina naar een andere pagina.

Wat is een redirect?

Een redirect is een verwijzing. Met een redirect verwijs je van een van je pagina’s of berichten naar een andere pagina of bericht. Een redirect is als het ware een verhuizing. Je geeft aan je (website)bezoekers door dat je bent verhuist van adres. Dit zorgt ervoor dat als een bezoeker terecht komt op je oude pagina, deze direct wordt doorverwezen naar de nieuwe pagina. De bezoekers van pagina’s die zijn doorverwezen hebben de verwijzing echter niet door: dit gaat automatisch.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer maak je gebruik van een redirect?

Een redirect wordt bij verschillende situaties toegepast.

Zo kan het zijn dat je een aantal pagina’s wilt gaan verwijderen. Dan is het wel belangrijk deze pagina’s te redirecten naar de vervangende pagina’s, of als die er niet zijn, je homepage. Dit moet je doen omdat bezoekers van de verwijderede pagina’s anders op een 404-error pagina terechtkomen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Of je vind de huidige URL van je pagina te lang, dan kun je deze inkorten door een redirect in te stellen. Of je bedenkt een geheel andere naam voor je pagina en URL. Of je hebt je gehele domeinnaam aangepast van je website, ook dan wil je redirects instellen.

Welke soorten redirects zijn er?

Er bestaan meerdere soorten redirects. Deze worden allemaal met een bepaalde code aangegeven zoals: 301, 302, 303, 307 & 308.

De 301-redirect is een aanduiding voor een permanente verhuizing. Met een 301-redirect maak je het zoekmachine crawlers duidelijk dat dit een permanente verhuizing is. Dit betekent ook dat de zogenaamde ‘link juice’ (de opgebouwde waarde van een pagina) wordt meegestuurd naar de nieuwe pagina.

De 302-redirect is een aanduiding voor een tijdelijke verhuizing. Het verschil tussen een 302- en een 301-redirect is dat een 302 de link juice niet meeverhuisd naar de (tijdelijke) nieuwe pagina.

Hoe maak ik een redirect?

Je kan op verschillende manieren een redirect aanmaken. Dit kan vaak via de omgeving van je hostingpartij, maar ook bijvoorbeeld via verschillende plugins. Lees ook meer over het maken van redirects in onze uitgebreide blog hierover.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners