WPLounge
Wordpress database backup plugin
Home » WordPress Plugins » WordPress Database Backup plugin: simpele WordPress backup maken

WordPress Database Backup plugin: simpele WordPress backup maken

Het is ons allemaal wel eens overkomen en zelfs de beste programmeurs hebben hier ervaring mee: je vergeet een Word document op te slaan en je computer valt uit. Herkenbaar? Uren en uren zitten typen zonder dat je het bestand opslaat, de computer valt uit, en dan wat? Dan ben je de pineut, hoe boos je jezelf ook maakt. Dit kan gek genoeg ook gebeuren met je WordPress website, maar dan op een iets andere manier.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via Ă©Ă©n van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Relatie MySQL database en een WordPress backup

Elke WordPress website maakt gebruik van een MySQL database. In deze database worden tabellen aangemaakt en daarin staan de opties die je hebt ingesteld, berichten/pagina’s die je hebt geschreven, kleuren die je hebt ingesteld, etc. etc. Kortom: zonder een MySQL database heb je niets aan WordPress. Vandaar dat het ook een vereiste is, zonder database geen WordPress installatie. Maar, wat nou als iemand je database aanvalt, je hosting servers crashen en je alles bent alles kwijt? Kleine websites, dat is nog wel te overzien, maar grote websites, dan wordt het vervelend. Alles weg… Of toch niet?

Hoe werkt een WordPress database backup plugin?

WordPress plugins zijn ‘extensies’, een soort van extraatjes die je aan je website toevoegt. Dit kan bijvoorbeeld een contactformulier zijn, maar dit kan ook heel goed een plugin zijn waardoor je website regelmatig gebackupped wordt! De plugin die ik hiervoor gebruik heet “WP DB Backup” en je kunt hem gratis downloaden in de WordPress.org plugin directory. Installeer de plugin en ga naar de instellingen pagina, onder ‘Extra’. Selecteer hoe vaak je een backup wilt ontvangen en klik op opslaan. Het is aan te raden om – nu je er toch bent – even een backup te downloaden. Mocht er wat misgaan, heb je in ieder geval iets!

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Tip: maak een nieuw Gmail account aan en gebruik dit om wekelijks een backup te ontvangen. Je kunt ook zelf een map aanmaken op je computer en daar wekelijks of maandelijks een backup in plaatsen. Je kunt je website ook backuppen met Dropbox en Google Drive. Publiceer je dagelijks een nieuw artikel? Zorg er dan voor dat je dagelijks een nieuwe backup ontvangt. Publiceer je wekelijks, of helemaal nooit? Dan voldoet een maandelijkse backup.

Update 2016: In deze WordPress backup handleiding vind je de beste tools om je WordPress website veilig te stellen!

WP DB Backup downloaden ->

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer