WPLounge
WordPress database repareren
Home » Tutorials » WordPress database repareren

WordPress database repareren

Zoals je wellicht al weet, maakt WordPress gebruik van een MySQL-database. In deze database worden je blogberichten, pagina’s, gebruikers, instellingen en meer opgeslagen.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wanneer je WordPress-website groeit, groeit je database mee. Hier kan wel eens iets misgaan. Denk hierbij aan berichten die in de database staan terwijl jij ze al verwijderd hebt, of zelfs reacties die jij als SPAM hebt gemarkeerd die nog altijd in de database staan.

Dit zijn zaken die op vrijwel iedere grote website zullen gebeuren, WordPress of geen WordPress. Gelukkig heeft WordPress een standaard functie ingebouwd die je toestaat om je database te “repareren” of “optimaliseren”.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WordPress database repareren

Om te zorgen dat je de database automatisch kunt laten repareren en optimaliseren, dien je eerst een stukje code toe te voegen aan het wp-config.php bestand. Standaard is het namelijk niet mogelijk om je database te repareren, omdat de reparatie-pagina een pagina is die publiekelijk toegankelijk is. Als de functie altijd aan zou staan, zouden hackers en/of bots dus continu gebruik kunnen maken van deze functie op jouw website; zeer onwenselijk.

Voeg daarom tijdelijk het volgende stukje code toe aan je wp-config bestand en haal het weer weg als je klaar bent met de reparatie van je database:

define('WP_ALLOW_REPAIR', TRUE);

Vervolgens ga je naar deze pagina:

www.jouwdomein.nl/wp-admin/maint/repair.php

Daar kun je WordPress opdracht geven je database automatisch te repareren en/of optimaliseren.

Belangrijk:
Zodra je klaar bent, verwijder dan het stukje code hierboven weer uit je wp-config bestand.

Let op

Let op! Maak altijd eerst een backup van je database voordat je hem repareert of optimaliseert!

Om te lezen hoe je een backup van je database kunt downloaden, kun je het artikel gebruiken over het verhuizen van je WordPress website.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer