Het schrijven van een WordPress plugin lijkt lastiger dan het is. Iedereen die over voldoende vaardigheden beschikt om basis PHP te schrijven, kan een plugin maken.
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.
Inhoud
1 – Waarom zou je een plugin willen maken?
Het lijkt makkelijker om functionaliteit aan je thema toe te voegen in plaats van een plugin te maken. Er zijn genoeg gevallen waarin dit prima is, maar er zijn ook gevallen waarin aangepaste functionaliteit beter kan worden toegevoegd aan een plugin.
Stel je hebt functionaliteit aan je thema toegevoegd die de standaard gravatar verandert in je eigen aangepaste gravatar. Het enige probleem is dat je net van thema bent veranderd en dat is nu weg. Als je die code aan een plugin had toegevoegd, zou deze er nog steeds zijn wanneer je besloot van thema te wisselen.
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
2 – Maak je eerste plugin
Je kan in een paar eenvoudige stappen een WordPress plugin maken!
Maak een FTP connectie naar je website
De eerste stap is om je website openen via FTP met behulp van een FTP-programma zoals Core FTP. Zodra je de website via FTP hebt geopend, ga dan naar de map met WordPress plugins. Die map bevindt zich bijna altijd op
/wp-content/plugins/
Maak een nieuwe map voor je plugin
In de map plugins maak je nu een nieuwe map aan, en geef deze een unieke naam.
In deze map komt het hoofdbestand voor de nieuwe plugin. Om dit te doen, maakt je een PHP-bestand aan in de nieuwe plugin-map met als naam:
mijn-eerste-plugin.php
Standaard informatie toevoegen
Nadat je dat hebt gedaan, kan je de standaard informatie toevoegen aan de plugin. Copy en paste de onderstaande plugin informatie in het bestand mijn-eerste-plugin.php. Zorg ervoor dat je de details zoals de naam van de plug-in en de plug-in-URI, zoals deze betrekking hebben op je plug-in, bewerkt.
<?php /** * Plugin Name: Mijn Eerste Plugin * Plugin URI: http://www.mijnwebsite.nl/mijn-eerste-plugin.php * Description: Eerste plugin * Version: 1.0 * Author: Jouw naam * Author URI: http://www.mijnwebsite.nl */
Dat is het! Je hebt zojuist het minimale aantal stappen voltooid dat nodig is om een WordPress plug-in te maken. Je kunt het nu activeren in de WordPress admin.
Wat nu?
Op dit punt vraag je je waarschijnlijk af wat deze plugin zou moeten doen. Nou, het doet niets! Het doel van dit artikel is om te laten zien hoe eenvoudig het is om aan de slag te gaan met het maken van WordPress plugins.
De plugin iets laten uitvoeren
De eenvoudigste manier om functionaliteit aan je WordPress plugin toe te voegen is met acties en filters. Laten we dat onderzoeken door een eenvoudige actie te maken die een regel tekst onder alle berichten op je site toevoegt. Kopieer en plak deze code in je mijn-eerste-plugin.php bestand (onder de plugin informatie) en sla het op.
add_action( 'the_content', 'mijn_eerste_text' ); function mijn_eerste_text ( $content ) { return $content .= '<p>Bedankt voor het lezen!</p>'; }
Deze code ziet wanneer er een ‘the_content’ -actie wordt geactiveerd op het moment dat WordPress de berichtinhoud voor je site weergeeft. Wanneer die actie wordt geactiveerd, roept WordPress onze functie ‘mijn_eerste_text’ aan die is gedefinieerd onder de aanroep ‘add_action’.
![Plugin Screenshot](https://www.wplounge.nl/wp-content/uploads/2020/05/plugin-activatie.jpg)
Verder gaan dan een simpele plug-in
Als je zover bent gekomen, zijn we het er hopelijk mee eens dat het maken van een eenvoudige WordPress plugin relatief eenvoudig is. Maar wat als je een plugin wilt maken die meer doet dan één simpele taak? Als je je eigen plugins gaat coderen, is het nodig om vertrouwd te raken met hoe acties en filters werken en welke beschikbaar zijn. In de WordPress Codex is er heel veel informatie te vinden:
Plugin opties toevoegen
Als je uiteindelijk een plugin maakt die iets handigs doet, wil je waarschijnlijk een pagina met plugin opties maken zodat mensen die het gebruiken de functionaliteit kunnen wijzigen. Het maken van een optiepagina is niet nodig, maar het kan een leuke toevoeging zijn voor gebruikers van je plugin. Het maken van een optiepagina valt buiten het bereik van dit artikel, maar meer informatie over het toevoegen van opties is op WordPress Codex te vinden.
Conclusie
Het maken van WordPress plugins is erg leuk en een goede manier om een diepere kennis te krijgen van hoe WordPress werkt. Als je dat nog niet hebt gedaan en je wilt meer weten hoe WordPress werkt, raad ik je aan om eens een plugin te maken. Wanneer de plugin goed werkt vergeet dan niet dat je het aan anderen kan aanbieden via de WordPress plugin directory. Heb je al je eerste plugin gemaakt of ben je van plan er binnenkort een te maken? Zo ja, dan hoor ik dat graag in de reacties hieronder!
Leuk om zo de eerste stapjes te kunnen maken in het bouwen van een plugin.
Mijn idee is wel heel uitgebreid, maar ik moet ergens starten.
Ik ga zeker de links bekijken die je had gegeven.
Maar voor zover, bedankt.