WPLounge
WordPress syntax error oplossen
Home » Tutorials » WordPress “Syntax error” oplossen

WordPress “Syntax error” oplossen

Tijdens het bewerken van WordPress-themes of -plugins kan één kleine vergissing ervoor zorgen dat je website niet meer werkt. Daarom adviseren wij ook altijd om een test- of staging-omgeving te gebruiken bij het aanpassen van je code.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Heb je dit niet gedaan of gaat er tóch iets mis bij het bewerken van themes of plugins? Of heb je een update geïnstalleerd en gaat er iets fout? Het kan dan gebeuren dat je een zogeheten “syntax error” te zien krijgt.

Wat is een “Syntax error”?

Een syntax error kan voorkomen worden door goed op te letten bij het schrijven of toevoegen van codes aan je theme of plugin. Vaak gaat het fout bij het kopiëren en plakken van stukjes code die je online hebt gevonden. Om dit te voorkomen raad ik je aan om het artikel Beginner’s Guide to Pasting Snippets from the Web into WordPress van WPBeginner.com goed te lezen. Een syntax error wordt meestal veroorzaakt door iets heel kleins, zoals een ontbrekende komma of juist een teken teveel.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De kans is dan ook groot dat je precies weet waardoor de syntax error op je WordPress-website veroorzaakt wordt. Meestal ontstaat de error na het aanpassen van bestanden in themes of plugins. Heb je recentelijk een code toegevoegd of aangepast? Dan is de kans groot dat daar iets fout is gegaan.

Waar het fout gaat

Meestal geeft een syntax error al aan in welk bestand en zelfs op welke regel code het fout gaat. Een voorbeeld van zo’n error:

Parse error: syntax error, unexpected ‘function’ …. in …\private_html\wp-content\themes\twentyseventeen\functions.php on line 235

Deze error geeft precies aan in welk bestand het fout gaat: in het bestand functions.php in de theme-folder van “Twenty Seventeen”. De regel code waar het mis gaat is in dit geval “235”. De kans is groot dat jij (of je website-ontwikkelaar) hier recentelijk iets hebt aangepast.

WordPress “Syntax error” oplossen

Nu je hebt achterhaald waar de error veroorzaakt wordt, kun je de error gaan oplossen.

1: Inloggen via FTP

Open je FTP-client en log in op je server. Ga vervolgens naar de folder die de syntax error aangeeft en open het bestand (in het voorbeeld hierboven is dat \private_html\wp-content\themes\twentyseventeen\functions.php). Download dit bestand naar je computer.

2: Open het bestand

Gebruik nu een programma zoals TextWrangler (Mac) of Notepad++ (PC) om het bestand te openen. Deze programma’s geven de regelnummers aan waardoor je makkelijk de regel kunt vinden waarop het fout gaat.

3: Zoek het stuk code dat de error veroorzaakt en pas het aan

Ga nu naar de regel die de syntax error weergeeft, en kijk naar de PHP-code die op deze regel staat. Vaak zijn het simpele dingen die niet goed gaan, zoals het ontbreken van een ; aan het einde van een regel, het gebruiken van “curly” aanhalingstekens (zie ook) of een “curly bracket” ({ of }) dat ontbreekt.

Staat er op de genoemde regel geen fout? Kijk dan ook naar de code daar omheen, soms veroorzaakt een stukje code op een andere regel de error.

Lukt het niet? Neem dan contact op met een WordPress-specialist die je hierbij kan helpen. Meestal hebben die het zo voor je opgelost.

4: Upload het bestand via FTP en “refresh” je website

Nu je de code hebt aangepast, upload je het bestand via FTP weer naar de juiste locatie. Ga nu weer naar je website en “refresh” (Control + F5 op Windows of Command + R op je Mac) de pagina. Als het goed is is de error nu verdwenen en werkt je website weer naar behoren.

Conclusie

Meestal worden syntax errors veroorzaakt door hele kleine fouten in de PHP-code op je WordPress-website. Een syntax error is dan ook vaak redelijk eenvoudig op te lossen. Lukt het niet? Neem dan gerust contact met ons op.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer