WPLounge
SustyWP WordPress duurzaamheid
Home » WordPress Themes » SustyWP: WordPress & duurzaamheid

SustyWP: WordPress & duurzaamheid

Bij duurzaamheid denk je waarschijnlijk aan minder (of geen) vlees eten, vaker met de trein reizen enzovoort. Wat veel mensen niet weten is dat het internet ook een enorme carbon footprint heeft.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

CO2-uitstoot internet

Dit komt doordat het internet wereldwijd veel elektriciteit verbruikt. In veel landen (waaronder Nederland) betekent dat helaas dat er veel fossiele brandstoffen moeten worden verbrand om die energie op te wekken. Volgens sommige bronnen is de CO2-uitstoot die het internet daarmee (indirect) veroorzaakt gelijk aan die van de luchtvaart.

Omdat het internet steeds sneller wordt, worden websites steeds groter (van gemiddeld 702kB in 2010 naar meer dan 2MB in 2016). Hoe groter (of zwaarder) een webpagina is, hoe meer elektriciteit er voor nodig is om deze te “laden”.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

SustyWP

Jack Lenox ging nog een stapje verder. De software engineer van Automattic heeft een nieuwe website gelanceerd: SustyWP. Het is hem gelukt om een WordPress-website te bouwen die kleiner is dan 7KB! Ter vergelijking: onze homepage is ongeveer 100 keer zo groot (662 kB), terwijl wij al verder onder het gemiddelde zitten.

SustyWP maakt gebruik van Underscores, een “starter theme” voor WordPress-developers. Lenox heeft alle delen van Underscores die hij niet nodig heeft er uit gesloopt. Alles om het theme zo klein mogelijk te maken.

Speed test

SustyWP scoort dankzij dit kleine formaat dan ook goed in alle “speed tests”, waaronder ook die van Pingdom:

SustyWP Pingdom resultaten
SustyWP krijgt de maximale score (100) in de Pingdom Speed Test

Je kunt het theme SustyWP bekijken en downloaden op Github.

Wat kun je zelf doen?

Natuurlijk hoeven we niet allemaal zo minimalistisch te werk gaan als SustyWP. Wel mag duurzaamheid volgens Lenox een wat hogere prioriteit worden, vooral ook online.

Maar wat kun je zelf doen om je website duurzamer te maken? Je kunt je website bijvoorbeeld hosten bij een hostingpartij die klimaatneutraal host of in ieder geval zo veel mogelijk groene stroom gebruikt. Als je webhosting-partij geen groene stroom gebruikt, kun je deze hier natuurlijk op aanspreken of je website verhuizen naar een groene hostingpartij.

Wil je weten of jouw website “groen gehost” wordt? Vul dan je website-adres in op de website van The Green Web Foundation. Ons resultaat was in ieder geval positief :-).

Groene hosting
WPLounge wordt gehost met groene stroom.

Daarnaast kun je proberen je website kleiner te maken en zo veel mogelijk gebruik te maken van caching. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor jou! Een snelle website behaalt hogere conversiepercentages en houdt bezoekers langer op de website.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer