WPLounge
WordPress Tips
Home » WordPress Algemeen » Top 10 verborgen functies van WordPress

Top 10 verborgen functies van WordPress

Er zitten tientallen verborgen functies in WordPress waarvan veel gebruikers waarschijnlijk niet van op te hoogte zijn. In dit artikel zullen we 10 verborgen functies van WordPress bespreken.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

1 – Scherminstellingen

De optie Scherminstellingen, rechtsboven op je WordPress dashboard, kan worden gebruikt om bepaalde functies in een standaard WordPress scherm in of uit te schakelen. Je kan bijvoorbeeld bepaalde vakken in- of uitschakelen op je WordPress dashboard via de scherminstellingen. Afhankelijk van de geïnstalleerde plugins ziet dat er als volgt uit.

scherminstellingen

2 – Classic editor sneltoetsen

In de klassieke editor van WordPress kan je een combinatie van toetsen gebruiken om dingen te doen die je normaal gesproken alleen met je muis kan uitvoeren. Enkele veelgebruikte sneltoetsen:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.
CTRL + A: Alles selecteren
CTRL + B: Bold
CTRL + I: Italic

ALT + SHIFT + 1: Heading 1 (H1)
ALT + SHIFT + 2: Heading 2 (H2)
ALT + SHIFT + m: Afbeelding toevoegen

Kijk hier voor een volledige lijst van sneltoetsen.

3 – Beheer Dashboard Widgets

Elke keer dat je inlogt via WP-Admin, zal de dashboardpagina de eerste pagina zijn die je ziet. Standaard zijn er verschillende handige widgets zoals snel posten, activiteit, snel concept en meer, zodat je direct de algemene prestaties van je website kunt zien. Bovendien kan je een eigen indeling maken van  de beschikbare widgets door ze naar een andere locatie te slepen.

Concept maken via dashboard
Maak snel een concept aan via het Dashboard

4 – Een WordPress bericht opsplitsen

Lange berichten en artikelen kan je snel opsplitsen in zoveel pagina’s als je wilt. Deze techniek verhoogt ook de resultaten van de paginaweergave van je website en verlaagt ook het bounce-percentage. Voeg gewoon een tag toe aan het artikel van waar je de volgende pagina wilt laten beginnen. Bij de meeste, goed gecodeerde, thema’s hoef je alleen maar deze code toe te voegen in het tekst gedeelte van een bericht:

<!––nextpage––>

Als om de een of andere reden de paginering niet wordt weergegeven, kan je de volgende code toevoegen aan single.php:

<?php wp_link_pages(); ?>

5 – Voeg URL’s toe als links

Om een link in WordPress te maken, moet je het volgende doen: selecteer de tekst, klik op de knop “Link invoegen / bewerken”, voeg de URL in en klik op “Link toevoegen”. Dat zijn veel handelingen! Dat kan gelukkig sneller: kopieer een URL en selecteer eenvoudig de tekst waar je een link van wilt maken.  Druk nu op CTRL+V. WordPress maakt automatisch een link met de tekst zonder deze te vervangen.

6 – Afbeelding bewerken in WordPress

Standaard zitten er nu ook opties in de Gutenberg editor om een afbeelding te bewerken, maar wanneer je nog de klassieke editor gebruikt is deze tip wellicht een uitkomst. Ga gewoon naar Media, Bibliotheek, selecteer de afbeelding die je wilt bewerken en klik op de knop Afbeelding bewerken. Er zitten hier enkele essentiële functies voor het bewerken van afbeeldingen, zoals bijsnijden, roteren, spiegelen, vergroten of verkleinen, enz.

Afbeelding bewerken
Afbeelding bewerken met WordPress

7 – Voorbeeld van een thema bekijken

Thema VoorbeeldEen voorbeeld van een thema bekijken zonder het te activeren kan erg handig zijn om te controleren of het wel goed samenwerkt met je website en voldoet aan je voorkeuren. Installeer eerst het thema die je wilt bekijken en ga dan naar Weergave > Thema’s en klik op ‘Live Voorbeeld‘ bij de thumbnail van het nieuwe thema.

8 – Opnieuw generen van een permalink

In de meeste gevallen is een permalink hetzelfde als de titel van een bericht, en zodra je de naam van het bericht wilt wijzigen, wil je zeker weten dat de permalink ook wordt aangepast aan je bericht. Om dit eenvoudig aan te passen kan je het volgende doen: Klik gewoon op de knop Bewerken en verwijder de hele permalink. Dit zal resulteren in het opnieuw generen van de permalink met je bewerkte titel van je bericht.

9 – Ontvang notificaties bij nieuwe reacties

Wanneer je een blog beheert, is het belangrijk om te reageren op de opmerkingen van de lezer. Om op de hoogte te worden gehouden wanneer iemand reageert op je berichten, kan je de volgende handige functie gebruiken. Ga naar Instellingen > Discussie via het beheerders-dashboard en vink de optie aan om een e-mail te sturen wanneer iemand een opmerking plaatst. Hierdoor worden e-mailmeldingen geactiveerd wanneer er een nieuwe opmerking op je website verschijnt.

Email notificaties

10 – Samenvatting in RSS Feed

Standaard toont WordPress het volledige artikel in de RSS-feed. Hierdoor kunnen content scrapers automatisch je volledige artikelen ophalen en stelen. Het voorkomt ook dat je RSS-feed abonnees je website bezoeken. Om dit op te lossen, ga je naar de pagina Instellingen > Lezen. Onderaan de pagina zie je de optie ‘Voor elk bericht in een feed, voeg toe’. Hier selecteer je ‘Samenvatting’ zoals in de volgende afbeelding:

Samenvatting

Meer tips

Regelmatig stuurt WPLounge een nieuwsbrief met de laatste WordPress tips en artikelen. Ook kan je er de laatste WordPress video’s vinden via ons YouTube kanaal. Aanmelden voor de nieuwsbrief gaat eenvoudig via het formulier onder dit artikel. Kijk ook eens op Facebook! Daar delen we onze artikelen op onze Facebook pagina.

Weet jij handige WordPress tips? Laat het ons weten in de reacties hieronder!

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie

  • Dit was zeker een interessante artikel. Ik was wel op de hoogte van enkele functies. Niet verwacht dat er zoveel verborgen functies in wordpress bestaan. Dank je voor het delen van deze informatie. Anders had ik het nooit geweten.