WPLounge
Home » WooCommerce » Webshop maken met Open Source of SaaS webwinkel software?

Webshop maken met Open Source of SaaS webwinkel software?

Als beginnende eCommerce ondernemer is het belangrijk om te weten wat de juiste fundering is voor jouw onderneming. Hoe bouw je jouw webshop? Kies je voor een SaaS – oftewel ‘hosted’ – omgeving, of ga je voor een ‘self-hosted’ Open Source platform? Deze blog licht een aantal voorbeelden van beide opties uit, plus de belangrijkste voor- en nadelen van de twee op een rij.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Open Source webwinkel software

Voorbeelden van Open Source (OS) software zijn WooCommerce of Magento. Zowel WooCommerce als Magento zijn gratis, en bieden je een goed basispakket voor je online winkel. Het grootste voordeel van een OS, of self-hosted, platform is dan ook de prijs: het is een stuk goedkoper dan een SaaS-platform. Er wordt dan ook wel van je verwacht dat je je eigen hosting en domeinnaam extern regelt, maar ook hierin kun je de kosten zo laag mogelijk houden.

Voordelen van werken met Open Source als WooCommerce

Over het algemeen staat bij een OS platform creatieve vrijheid hoog in het vaandel, en is het interessanter met het oog op de toekomst. Er zitten meer unieke functies ingebouwd die je niet zo snel in een SaaS-platform zult zien. Dit komt door de open code: iedereen kan features maken voor het platform en de licenties voor het gebruik hiervan verkopen. Het platform wordt dus eigenlijk continu verbeterd door z’n eigen gebruikers. Dit ruime aanbod aan uitbreidingen zou je eventueel later kunnen integreren in je winkel. Mocht je online onderneming zich dus op een onverwachte manier doorontwikkelen, dan kun je hier met een OS-platform makkelijker op inspelen en de juiste aanpassingen maken.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Nadelen van werken met Open Source

WooCommerce vs. Magento
WooCommerce vs. Magento

Het grootste voordeel vormt tegelijkertijd het grootste nadeel: de creativiteit en vrijheid zijn prettig, maar er wordt meer verwacht van de ondernemer zelf. Ben je nog niet thuis in het werken met dit soort software, of is ‘het digitale’ sowieso niet je sterkste kant, dan kan een OS-platform veel tijd en energie kosten voordat je het zelf onder de knie hebt. In het ergste geval zul je toch externe hulp moeten inroepen om je online onderneming vorm te geven. Hou hierbij in gedachte dat externe hulp meestal geld kost, wat na verloop van tijd flink kan oplopen. Voor elke bug die je tegenkomt, of kleur die je wilt veranderen zal nieuwe code geschreven moeten worden. Hoe complexer je je webshop wilt maken, hoe meer ondersteuning je extern erbij zal moeten halen, en hoe hoger de kosten worden.

Kies je ervoor om het zelf te doen? Bedenk je dan wel dat het meer is dan alleen visuele vormgeving, maar dat zowel de beveiliging als het onderhoud door jou zal moeten worden uitgevoerd. Een bijkomend nadeel hier is dat OS-platformen vaak geen support bieden. Klinkt dit allemaal nogal intimiderend, en kun jij zo nu en dan wel een duwtje in de juiste richting of steun bij het ontwikkelen gebruiken? Dan is een SaaS-platform waarschijnlijk iets voor jou.

SaaS webwinkel software

Voorbeelden van SaaS software zijn Shopify en Lightspeed. Deze bedrijven bieden voor een vast bedrag per maand kant-en-klare pakketten aan waarbij je binnen no-time je online verkoop op kunt zetten. Het grote voordeel hier is dat er van jou geen technische kennis verwacht wordt, en dat er 24/7 support klaar staat – mocht je er alsnog even niet uitkomen. Als ondernemer hoef je alleen maar een template uit te kiezen, je producten met bijbehorende teksten en foto’s toe te voegen. Je bent klaar voor de verkoop!

Lightspeed admin desktop en tsblet
Lightspeed is een voorbeeld van SaaS webwinkel software

Voordelen van werken met SaaS webwinkel software als Lightspeed

Naast het opstart-gemak is een SaaS-platform makkelijk in gebruik. Het enige wat je nodig hebt om je webshop te managen is een computer. Veranderingen en updates waarvoor je in het geval van een OS-platform hele nieuwe integraties nodig zou hebben, zijn bij een SaaS-platform met één druk op de knop geregeld. Het ontbreekt je misschien aan de creatieve vrijheid die een OS-platform je biedt. De kans is echter groot dat je die niet eens zult missen. Je kunt sneller en efficiënter veranderingen doorvoeren. Je hoeft daarbij geen rekening te houden met de kosten van eventuele externe programmeurs. En mocht er iets echt helemaal misgaan terwijl jij net van je week verdiende vakantie aan het genieten bent? SaaS-platformen bieden over het algemeen 24/7 support aan.

Hoe bepaal je voor jezelf welk SaaS-platform het beste werkt voor jou? Competitie tussen de aanbieders wordt vooral gevoerd op de koppelingen. Het gaat hier om wie de meest uitgebreide app store heeft, en wat de extra mogelijkheden zijn voor jou als ondernemer. SaaS heeft niet de mogelijkheid om zelf het platform uit te breiden zoals je dat bij OS kunt.  SaaS biedt je wel de beste software met de meeste mogelijkheden om zo dicht mogelijk in de buurt te komen bij de functies van Open Source.

Tegenover dit alles staat dat een SaaS-partij volledig inzicht heeft in het reilen en zeilen van jouw onderneming. Wat is jouw omzet en welke producten verkopen er het best? Deze externe partij heeft al deze informatie beschikbaar om jou te kunnen ondersteunen in het onderhouden van jouw webshop.

Conclusie – waar kies je voor?

Ja, de maandelijkse kosten voor een Saas-platform liggen hoger dan de kosten voor een OS-platform. Hier staat tegenover dat je bij een SaaS-platform de support kunt verwachten die je op dat moment nodig hebt. Zo hoef je minder op te zien tegen het doorvoeren van eventuele wijzigingen.

De uiteindelijke afweging die je zult moeten maken is de balans tussen tijd, budget en kunde. Een SaaS-platform bespaart je – als je relatief weinig kunde hebt – een heleboel tijd door de snelle opstarttijd en het onderhoud wat door de aanbieder voor je geregeld wordt. Open Source daarentegen kan je een heleboel geld besparen, mits je de programmeerkennis en de tijd hebt. Beide vormen hebben hun eigen succesverhalen, en rondom beide valt een succesvolle online business te bouwen. WPLounge heeft ervoor gekozen om zijn eigen webwinkel te maken met Woocommerce. Enkele voorbeelden van onze eigen webwinkels zijn: Krokodillentang.nl, Cliponzonnebril.nl, Consolestickershop.nl, Sushigadgets.nl en Openhaardaccessoires.store.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer

Partners