WPLounge
WooCommerce vs. Magento

WooCommerce (WordPress) vs. Magento

Wil je een webshop beginnen, dan heb je een aantal mogelijkheden wat betreft webshop software. WooCommerce (WordPress) is populair, maar Magento nog populairder. Wat is het verschil tussen WooCommerce (WordPress) en Magento?

WooCommerce vs Magento

WooCommerce (WordPress) en Magento: algemene verschillen

WooCommerce is een eCommerce plugin en heeft WordPress nodig om op te draaien. WooCommerce is dus niet een opzichzelfstaand eCommerce systeem, terwijl Magento dat wel is. WooCommerce is over het algemeen makkelijker te beheren, zeker als je nog weinig tijd hebt gestopt in het systeem. Voor een grote webwinkel (+ 10.000 producten) is Magento echter een beter systeem, omdat het beter met veel producten kan omgaan. Nadeel is echter wel dat je voor Magento redelik veel kennis nodig hebt van het systeem. Er zijn zo veel mogelijkheden dat Magento niet als gebruiksvriendelijk wordt gezien. Daarnaast heb je een stevige hosting nodig voor Magento. Ook WooCommerce heeft nadelen: heb je veel producten, dan is WooCommerce niet in staat om je webshop stabiel te laten draaien. Daarnaast heeft WordPress (relatief) veel updates.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

Hosting

Magento is een relatief zwaar systeem en vereist een goed hosting pakket. WordPress is geen zwaar systeem en WooCommerce ook niet. Een goed hosting pakket is dus niet nodig, maar wil je serieus met je website aan de slag, dan is dat wel aan te raden. Er zijn veel speciale Magento hosting pakketten beschikbaar. Gemiddelde Magento hosting kost zo’n 10 euro per maand. WordPress kan eigenlijk op elk pakket worden geïnstalleerd, maar als je serieus met je webshop aan de slag wilt, raad ik toch wel een goed pakket aan waar je minstens 5 euro per maand voor betaalt. Op onze pagina WordPress hosting vind je meer informatie over de hosting van je WordPress website. Goedkoop is duurkoop!

Blog

WooCommerce heeft een groot puntje voor ten opzichte van Magento: WooCommerce webshops draaien op WordPress en dus heeft een WooCommerce webshop ook alle voordelen van het WordPress CMS. Een blog in je webshop, dat is steeds gebruikelijker. Magento heeft ook meerdere blog extensies, maar deze worden over het algemeen erg negatief beoordeeld. WordPress’ blog systeem wordt vooralsnog als beste beschouwd.

Statistieken

Magento wordt meer gebruikt dan WooCommerce, maar het WooCommerce gebruik neemt snel toe en het Magento gebruik daarentegen niet. Onderstaande figuur toont de situatie in April 2014 van de grootste 100.000 webshops.

Webshop statistieken

Themes

Een echt verschil tussen WooCommerce (WordPress) en Magento is er wat betreft de themes niet. Zowel WooCommerce als Magento heeft een groot aanbod themes beschikbaar. Vaak premium, al zitten er ook gratis themes tussen. Het aanpassen van de themes is over het algemeen niet lastig, maar als je een exclusieve look voor je webshop wilt, zal dat bij een Magento webshop prijziger zijn dan bij een WooCommerce webshop. Tegenwoordig zijn er echter zo veel themes die écht goed zijn, dat ik je aanraad goed na te denken of je écht zo veel tijd en geld wilt stoppen in een nieuw, uniek theme. Op Themeforest zijn veel themes beschikbaar voor beide systemen.

Datakoppelingen

Magento heeft een puntje voor als het gaat om grote, zakelijke datakoppelingen met andere systemen. Toch mag WooCommerce hier niet vergeten worden: talloze third-party plugins koppelen grote systemen aan de WordPress eCommerce software. Bedenk goed welke koppelingen je wilt maken en zoek uit of de koppelingen beschikbaar zijn. Op websites zoals Codecanyon zijn ook veel plugins te vinden voor WooCommerce, vergeet daar geen kijkje te nemen!

Conclusie: WooCommerce of Magento?

Het is lastig om een algemeen advies te bedenken wat voor elke situatie passend is. Over het algemeen zou ik zeggen: wil je een kleine webshop, veel zelf doen en hoef je er niet van te leven? Ga dan voor WooCommerce. Wil je serieus met je webshop aan de slag met veel producten, uitbreidingen, automatische handelingen en koppelingen? Ga dan voor Magento. Uiteraard geldt dit niet voor alle situaties, zo zijn er genoeg webshops met enkele producten die op Magento draaien.

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en mede-oprichter van WordPress Lounge. Hij schreef samen met Wouter Postma het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

3 reacties

  • Ik heb vernomen dat de toekomst van Magento steeds onzekerder wordt ivm overnames en ontwikkelaars die vertrekken. Is Magento dus wel een goede optie als het langzaam achterop begint te raken?

    • Ik moet eerlijk zeggen: daar kan ik je geen antwoord op geven. Magento is zo’n enorm systeem dat het me onwaarschijnlijk lijkt dat het zo 1..2..3.. verdwijnt, maar alles kan. We gaan het zien!

  • Ik heb diversen Magento en Woocommeshops draaien en ik geef toch de voorkeur aan Woocommerce. Laat zich in mijn ogen beter managen , stylen en je hebt al een blogstructuur waar je landingspagins mee kunt maken. De magento webshop themes zijn er wel wat zakelijker uit moet ik zeggen. Zal ook een kwestie van tijd zijn totdat dit, een en dezelfde theme makers voor beide gaat maken. Misschien is dit al?