WPLounge
WordPress 5.1
Home » WordPress Algemeen » WordPress 5.1 nu beschikbaar

WordPress 5.1 nu beschikbaar

Half december 2018 werd WordPress 5.0 eindelijk vrijgegeven. Belangrijkste vernieuwing toen in deze één van de grootste WordPress-updates ooit: de volledig integratie in het systeem van de visual editor Gutenberg. Nu, dik twee maanden later, is het tijd voor de volgende major release: WordPress 5.1.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Sinds het beschikbaar komen van de 5.0 release zijn er wel een paar updates geweest, maar het betrof daarbij steeds slechts kleine beveiligings- (5.01) of onderhoudsuitgaven (5.02 en 5.03). Nu bij WordPress 5.1 is dat met onder andere 303 bugsfixes, 156 verbeteringen en 9 nieuwe functies heel andere koek. Hierbij een eerste overzicht…

Nieuwe functies

Een deel van de verbeteringen in WP 5.1 betreft echt nieuwe functies. De belangrijkste daarvan zijn:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

Site Health

Helemaal nieuw in WordPress 5.1 is de functie Site Health (Website Gezondheid). Hierbij worden beheerders onder andere gewaarschuwd als websites nog draaien op verouderde versies van PHP. Ook zijn er verschillende beveiligingen doorgevoerd om fatale fouten te voorkomen. Daarmee wil men voorkomen dat nieuwe functies vanwege die oude PHP-versies niet goed functioneren, en in het ergste geval een website volledig plat kunnen leggen. Denk bijvoorbeeld aan het beruchte Wit scherm (White Screen of Death) in WordPress.

WordPress 5.1 PHP-waarschuwing

Dit is overigens slechts een eerste stap in het afdwingen van versievereisten. In toekomstige WordPress-versies zullen dit soort beperkingen voor het bijwerken of activeren van plug-ins en ook thema’s stap-voor-stap worden uitgebreid. In de praktijk zal bij het installeren van bijvoorbeeld een nieuwe plug-in, de Site Health-functie controleren of een plug-in een versie van PHP vereist die incompatibel is met je website. Als dat het geval is, voorkomt WordPress simpelweg dat je die plug-in kunt installeren.

Volgens WordPress zou op dit moment rond de 15% van de websites draaien op tè oude PHP (tot versie 5.6). Updaten van de PHP-versie is meestal heel eenvoudig zelf te regelen via bijvoorbeeld de Direct Admin van je hosting. Houd er daarbij maar vast rekening mee dat vanaf december 2019 versie 7 het minimum zal zijn; versie 7.2 wordt geadviseerd.

Gutenberg-verbeteringen

Gutenberg gaat met WP 5.1 een volgende fase in met extra mogelijkheden en betere prestaties die zijn gebaseerd op Gutenberg versie 4.8. Zo zijn er onder meer verschillende prestatieverbeteringen binnen de editor doorgevoerd. Hierdoor zou de editor iets sneller moeten starten en zou het typen soepeler moeten aanvoelen. Ook nieuw zijn de toevoeging van een zelfstudie ‘Aan de slag met JavaScript’, verbeteringen voor ontwerprichtlijnen om blokken te bouwen en diverse diepgravende LeesMij-bestanden voor de UI-componenten.

MultiSite-ondersteuning voor Site Metadata

Binnen WordPress is het mogelijk meerdere WordPress-websites te beheren vanuit één enkele WordPress-installatie. Dit zogenoemde Multisite-principe heeft onder andere als voordeel dat je als beheerder alle websites kunt beheren vanuit één dashboard. In WordPress 5.1 introduceert men nu een nieuwe databasetabel voor het opslaan van metadata die aan de verschillende sites zijn gekoppeld. Hierdoor kunnen de afzonderlijke sitegegevens die relevant zijn in een MultiSite worden opgeslagen.

Cron-verbeteringen

WordPress 5.1 bevat veranderingen voor cronjobs op servers met FastCGI en PHP-versies 7.0.16 en hoger. En een wijziging in de Cron API die de retourwaarden bijwerkt voor functies die worden gebruikt om geplande taken aan te passen. Er zijn nu twee nieuwe functies om te helpen bij het retourneren van gegevens (één om cron-taken op te halen die klaar zijn om te worden uitgevoerd en een andere om een geplande gebeurtenis op te halen). Het bevat ook nieuwe filters voor het wijzigen van de cron-opslag.

Nieuwe JavaScript-code

Al sinds april 2018 wordt er gewerkt aan het optimaliseren van de JavaScript-code. Het nieuwe JavaScript-buildproces zal nu integraal onderdeel zijn van de nieuwe WordPress versie 5.1.

Bug fixes

WordPress 5.1 bevat ook een flink aantal oplossingen van systeemfouten, zoals:

  • Fout bij nieuwe WordPress-installatie met incorrecte database-tabel prefix (#46220);
  • HTTP-fout die optreedt bij het openen van de browser developer tools (#46218);
  • Fout in opmaak van de pagina-link in het Legacy Media-dialoogvenster (#41858);
  • Fout in het Reactie-formulier na klikken op “Antwoord” bij reacties die laden via Ajax (#46260).

Zodra we WordPress 5.1 uitgebreider hebben kunnen bekijken en testen, zullen we bovenstaande opsomming van nieuwe functies, verbeteringen en fixes eventueel verder aanvullen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer