WPLounge
WordPress deïnstalleren
Home » Tutorials » WordPress deïnstalleren en/of verwijderen

WordPress deïnstalleren en/of verwijderen

WordPress installeren kan iedereen wel, maar hoe verwijder of de-installeer je WordPress? Om deze vraag te beantwoorden zal ik eerst wat informatie geven over welke zaken WordPress allemaal op je server (of hostingpakket) plaatst.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Let op: Met de technieken in dit artikel verwijder je écht alles dat WordPress op je server zet. Je website verdwijnt dan dus volledig van je server, inclusief alle teksten en afbeeldingen. Wil je hier een kopie van bewaren? Maak dan eerst een backup!
WordPress deïnstalleren
WordPress deïnstalleren

Dit artikel gaat over WordPress.org-websites (zelf gehost) en niet over websites die zijn gemaakt op WordPress.com.

Wat plaatst WordPress op je server?

Er zijn meerdere zaken die door WordPress op je server worden gezet. Het grootste deel hiervan bestaat uit bestanden. Daarnaast wordt ook een groot deel van de informatie opgeslagen in de MySQL-database. Als je WordPress echt volledig wilt verwijderen van je server of hosting, dan zul je dit dus allemaal moeten verwijderen.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De database

In de MySQL-database die je hebt aangegeven in het wp-config-bestand, bewaart WordPress de teksten op je website en een grote hoeveelheid instellingen. Ook instellingen van themes en plugins worden hier door WordPress opgeslagen. Wil je dit allemaal bewaren? Dan moet je dus eerst een backup maken (en downloaden) voordat je het verwijdert.

Bestanden van WordPress

Iedere WordPress-installatie heeft een reeks bestanden op de server staan. Dit zijn de “WordPress core”-bestanden van de versie van WordPress die op dat moment gebruikt wordt. Dit zijn dezelfde bestanden die je ook kunt downloaden op WordPress.org. Het is dan ook niet zo erg als je deze bestanden kwijt raakt; je kunt ze immers weer opnieuw downloaden.

Daarnaast zijn er bestanden van themes, plugins en de afbeeldingen en/of andere bestanden die jij zelf hebt geüpload (Media). Of je deze wilt verwijderen bepaal je zelf. Wil je ze wel van je hostingpakket verwijderen maar niet kwijtraken? Zorg dan dat je eerst een backup maakt of dat je deze bestanden downloadt via FTP.

Waar vind je welke bestanden?

De verschillende bestanden vind je op de volgende locaties:

Media-bestanden (afbeeldingen, etc.): /wp-content/uploads/
Plugins (plugins die je geïnstalleerd hebt): /wp-content/plugins/
Themes (themes die je geïnstalleerd hebt): /wp-content/themes/

Je media-bestanden worden dus bewaard in een map genaamd “uploads” in de wp-content-folder. Bij de meeste WordPress-websites geldt dat er in de “uploads”-folder een verdeling is op basis van jaar en maand (waarin het bestand geüpload is).

Voordat je WordPress volledig van je server of hostingpakket verwijdert, bedenk dan welke bestanden je wel en niet kwijt wilt. Zodra je ze verwijderd hebt, kun je ze vaak niet meer terughalen!

Database verwijderen

Nu je weet waar WordPress alles bewaart, kun je gaan verwijderen wat je niet meer nodig hebt. De database bevat alle instellingen, berichten en pagina’s van je WordPress-website. Als je deze verwijdert ben je dat dus allemaal kwijt.

Om de database te verwijderen, gaan we naar het controlepaneel van je webhosting-partij. Vaak is dit DirectAdmin. In DirectAdmin gaan we naar “MySQL Management”:

DirectAdmin MySQL management
DirectAdmin MySQL management

Je krijgt nu een lijst van alle databases. Selecteer de database van jouw WordPress-website, vink deze aan en klik onderin op “Delete”.

Hoe weet ik welke database ik moet verwijderen?

De database die door je WordPress-website gebruikt wordt vind je in het wp-config.php bestand. Hier vind je een regel “define(DB_NAME)”, en daarna komt de naam van je database. Deze moet je dus verwijderen om je gehele WordPress-website te de-installeren.

Bestanden verwijderen

Nu we de database verwijderd hebben, zal je WordPress-website al “uit de lucht zijn”, maar de bestanden staan nog wel op je server. Om deze te verwijderen, log je in via FTP. Via FTP ga je naar de “root” van je website. Deze bevindt zich vaak in een folder zoals httpdocs of public_html. Mocht je WordPress in een andere map geïnstalleerd hebben, dan kan het nog een map verder zijn.

Mocht je alleen WordPress geïnstalleerd hebben, selecteer je alles in deze folder, en verwijder je de bestanden door op “Delete” te klikken. Het kan zijn dat er andere mappen staan die je niet wilt verwijderen (zoals mappen van subdomeinen). Zorg dan dat je deze niet selecteert!

WordPress laten verwijderen?

Wil je WordPress laten verwijderen? Het team van WPLounge kan je hierbij helpen. Neem daarvoor contact met ons op.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

1 reactie