5 snelle WordPress themes

Snelheid is belangrijk. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op internet. Bezoekers hebben (zeker sinds een aantal jaar) weinig tijd en hebben geen geduld om te wachten op een pagina. Duurt het een paar seconden voordat je website is geladen? Bezoeker kwijt. Zonde, want die bezoeker is een potentiële klant. Dat bij Savvii snelheid belangrijk is, merkte ik snel nadat wij onze website hadden ondergebracht bij Savvii. WordPress Lounge werd in één klap ruim twee keer zo snel. Niet alleen de hosting van je website is belangrijk: er spelen meer factoren mee. Denk aan het aantal plugins, bestanden en uiteraard je WordPress theme. In dit artikel bespreek ik vijf snelle WordPress themes, gebouwd om zo snel mogelijk te laden.

wp_sneller_stopwatch

Voor ik begin, wil ik graag de opmerking maken dat deze themes anders zullen zijn dan je gewend bent. Hoe meer (overbodige) functies een bepaald WordPress theme heeft, hoe meer bestanden dit theme heeft en hoe langer het duurt om alles te laden. Dit zijn niet de snelste WordPress themes, omdat dat vaak zeer minimalistische themes zijn waar je weinig mee kan. De onderstaande themes zijn themes die je daadwerkelijk zou kunnen en willen gebruiken voor je website, met snelheid als een belangrijk aspect. Ik heb de lijst samengesteld aan de hand van Google PageSpeed Insights. Heb jij een ander snel WordPress theme gezien? Laat het andere bezoekers weten in een reactie en wellicht zet ik hem ertussen. Let’s get started!

Genesis

Genesis Framework

Het Genesis Framework is erg populair en staat bekend als snel en uitgebreid. Het wordt onderhouden door StudioPress en er zijn veel verschillende themes die op het Genesis Framework draaien. Het Genesis Framework kost $ 59 en in combinatie met een child theme betaal je $ 99.

PageSpeed: 99/100 (desktop) & 65/100 (mobiel)

Pingdom Tools: 88/100

Meer informatie: StudioPress ($ 59 – StudioPress.com)

Frank

Frank

Frank is een WordPress theme gebouwd met snelheid als belangrijkste aspect. De website heeft een rustig design en is gratis te downloaden. De developer roept iedereen op mee te werken aan het theme en probeert het theme zo leesbaar mogelijk te maken voor de bezoeker. Toch ziet het theme er vrij saai uit en zal dit voor zakelijke websites geen goede keus zijn.

PageSpeed score: 97/100 (desktop) & 90/100 (mobiel)

Pingdom Tools: 99/100

Meer informatie: Frank (gratis)

SEO WP

SEO WP

Het SEO WP Theme is niet alleen geliefd om het strakke design, maar ook om de snelheid van de website. Dat is opvallend, aangezien het SEO WP Theme talloze extra functionaliteiten zoals sliders bevat, terwijl de meeste themes in deze lijst dat niet hebben.

PageSpeed score: 87/100 (desktop) & 72/100 (mobiel)

Pingdom Tools: 94/100

Meer informatie: SEO WP ($ 48 – ThemeForest)

Schema

Schema

Schema is veel minder minimalistisch dan de andere themes, vandaar de iets lagere scores. Dit theme heeft sliders, veel widgets en andere extra’s die de aller snelste WordPress themes hebben weggelaten. Het Schema theme is volledig SEO-proof en gemakkelijk aan te passen met het theme options paneel. Een aanrader!

PageSpeed score: 93/100 (desktop) & 79/100 (mobiel)

Pingdom Tools: 88/100

Meer informatie: Schema ($ 45 – MyThemeShop)

Swift Theme

Swift theme WordPress

Het Swift Theme mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Nog een theme dat niet zo minimalistisch is en toch erg snel laadt. Het Swift Theme is een van de weinige themes uit deze lijst dat ook op mobiele apparaten zeer goed scoort.

PageSpeed score: 94/100 (desktop) & 89/100 (mobiel)

Pingdom Tools: 94/100

Meer informatie: Swift Theme ($ 45 -MyThemeShop)

Deel dit bericht:

Over Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en mede-oprichter van WordPress Lounge. Hij schreef samen met Wouter Postma het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

WordPressLounge* biedt verschillende diensten aan op het gebied van WordPress, SEO en development. Benieuwd wat ons team voor jouw (WordPress-)website kan betekenen?
Meer info »

3 reacties op “5 snelle WordPress themes

 1. 20 maart 2015 at 21:27

  En wat vinden jullie eigenlijk van het thema Weaver Xtreme?
  Ik ben er zelf zeer enthousiast over omdat het zoveel mogelijkheden biedt om volledig je eigen ontwerp voor een WP site te maken. Zonder een child-theme te hoeven maken kan je letterlijk alles naar je hand zetten. Heb je niet genoeg aan de grote hoeveelheid aan instellingen in de theme-options, dan zijn er volop mogelijkheden om html of css toe te voegen (met duidelijke aanwijzingen waar je dit moet doen), shortcodes te gebruiken en zelfs php toe te voegen. Er hoort een uitgebreide help documentatie bij en op vragen wordt in het zeer actieve forum vrijwel direct antwoord gegeven. De leercurve is door de vele mogelijkheden steil, maar het loont de moeite kan ik uit eigen ervaring zeggen. Ik maakte al vele sites met voorganger Weaver II pro en met het vernieuwde Weaver X gaat het nog beter omdat de instellingen menu’s overzichtelijker zijn geworden. Het thema is ook goed responsive. En snel is het ook, zeker in combinatie met een cache plug-in.
  Weaver X is gratis, net als de goede ondersteuning en daar kan je al heel veel mee doen. Wil je werkelijk àlle mogelijkheden benutten, dan kan je de Weaver Plus plug-in kopen ($40 voor 1 site of $60 voor 5 sites). Ik heb geen aandeel of zo in Weaver, maar ben gewoon een enthousiaste gebruiker en wil graag de Weaver community ondersteunen. Meer info:

  WP Lounge volg ik trouwens ook graag en ik heb er veel kennis van opgestoken. Bedankt jongens en ga zo door!

 2. Carla
  11 februari 2016 at 16:58

  hallo ook ik ben fan van weaver xstreme en al een poosje mee bezig nu zou ik graag een webshop ermee maken maar hoe? iemand goede raad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *