WPLounge
Rich snippet template
Home » WordPress SEO » Structured Data toevoegen aan je WordPress website

Structured Data toevoegen aan je WordPress website

In dit artikel zullen we het hebben over “structured data”. Door het inzetten van structured data kan de zoekmachine je gegevens beter begrijpen en mooiere vertoningen laten zien in de zoekresultaten. Denk bijvoorbeeld aan de Rich Snippets, zoals data van evenementen, veelgestelde vragen, en nog meer fraaie omlijstingen van jouw Google snippet. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Structured data en rich snippets spelen een steeds grotere rol bij SEO. Met rich snippets is het namelijk mogelijk om zoekresultaten in Google aantrekkelijker te maken. In plaats van dat Google alleen de traditionele blauwe link laat zien, kun je grafische en interactieve elementen aan je zoekresultaten toevoegen. Zo werk je ook toe naar een hoger doorklikratio (CTR) uit van zoekmachine naar je site toe.

Wat is structured data?

Structured data is een manier om de inhoud van je website te beschrijven, zodat deze gemakkelijker te begrijpen is voor zoekmachines. Je hebt speciale codes nodig om het te laten werken, en een tool die door de grote zoekmachines wordt gebruikt, is Schema.org. Schema.org biedt een reeks tags en eigenschappen om je producten, recensies, lokale bedrijfsvermeldingen, vacatures, etc, in detail te beschrijven.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

De belangrijkste zoekmachines, Google, Bing, Yandex en Yahoo, hebben dit gezamenlijk ontwikkeld om een gedeelde taal te hebben om websites beter te begrijpen. Tegenwoordig gebruiken zoekmachines het voor meer zaken, van het controleren van content tot vermeldingen van coronamaatregelen en veel meer.

Er zijn meerdere soorten rich snippets die er in Google anders uit komen te zien. De belangrijkste rich snippets zijn FAQs, video objectenrecensies, samenvattingen en breadcrumbnavigatie.

De opmaak van je website (in de HTML-code) vindt plaats volgens de regels van Schema.org. Dit geldt voor zowel desktop als mobiele apparaten. Hieronder laten we een aantal rich snippets zien die de kans vergroten dat iemand op je zoekresultaten klikt.

Is structured data belangrijk voor SEO?

Een lang verhaal kort: ja, structured data in de vorm van Schema.org is belangrijk voor je SEO. Als je gegevens op de juiste manier implementeert, krijg je misschien niet direct een hogere positie, maar indirect krijgt je site wel een beter zoekresultaat.

Verbeterde zoekresultaten (rich snippets) bieden zoekers een eenvoudigere manier om een resultaat uit de lijst met links te kiezen. Als je die rich snippets verkrijgt en je website doet ook wat de snippet belooft, wordt je aantrekkelijkers voor de Google-gebruiker. Zo werk je toe naar een lager bouncepercentage. Een lager bouncepercentage vertelt Google dat je site een goed aangeschreven resultaat is dat belooft en waarmaakt.

Omdat structured data nog steeds op hogere stoom komen, heb je een goede kans om een voorsprong te krijgen op je concurrenten.

Wat kun je allemaal met structured data laten zien in de rich snippet?

Een impressie met wat er allemaal mogelijk is dankzij de structured data met je rich snippets:

 • How-to’s
 • Q&A’s
 • Productafbeeldingen
 • Recipe
 • Broodkruimels
 • Vacatures
 • Recensie snippets
 • Carousel resultaten
 • Diverse diepe relevante sitelinks
 • Een zoekbalk, waarmee de zoeker reeds in Google dieper in jouw site kan
 • zoeken
 • Local business
 • Software apps
 • Logo’s
 • Speakables
 • Filmabonnementen
 • Video’s
 • Fact checks
 • Podcasts

Werkt structured data op mobiele apparaten?

Ja, het toepassen van gestructureerde data werkt op ieder apparaat. Mobiel is zelfs een van de plekken waar de resultaten van een Schema-implementatie het meest zichtbaar zijn.

Als een pagina voldoet aan de criteria die Google stelt, kun je nu rechtstreeks vanuit de zoekresultaten filmtickets boeken of een tafel reserveren bij een restaurant. Als je gestructureerde data op de juiste manier implementeert, kom je mogelijk ook in aanmerking voor meerdere interactieve extra’s op de mobiele zoekresultatenpagina’s. Als u AMP toevoegt, kun je bovendien nog meer door Google goedgekeurde interactieve snufjes op mobiel krijgen.

Nu gaan we inzoomen op enkele voorbeelden van de reeks structured data types die we opgesomd hebben, om te beginnen de veelgestelde vragen.

FAQ

Eén van de opties is om veelgestelde vragen toe te voegen aan de organische zoekresultaten. Door het toevoegen van een FAQ krijgen potentiële websitebezoekers meer informatie over een bepaald onderwerp te zien (in het voorbeeld over onze websiteverzekering). Op deze wijze wordt de zichtbaarheid van je pagina in de SERP vergroot en onderscheidt je je van concurrenten. Hieronder een voorbeeld van een FAQ snippet in Google.

FAQ Rich Snippet WPLoungeIn het artikel over hoe je in 2021 beter vindbaar wordt in Google is beschreven hoe je een FAQ snippet kan toevoegen (bij tip 6).

Video Object

Een video object in Google kan er uit komen te zien als in onderstaande afbeelding. Door het toevoegen van deze rich snippet wordt een thumbnail vertoond dat de organische click-through-rate (CTR) verhoogt.

Video Object Rich Snippet

Een video object toevoegen aan je zoekresultaten is in WordPress gelukkig heel makkelijk dankzij de plugin All In One Schema.org Rich Snippets.

Wanneer je deze plugin hebt geïnstalleerd wordt het mogelijk om je berichten en/of pagina’s een bepaalde snippet mee te geven zoals een recept, recensie of course.

Recensies

Een recensie in Google kan er uit komen te zien als in onderstaande afbeelding. Onderstaand voorbeeld is van een website die recensies schrijft over hotels in Nederland.

Rich snippet review

Recepten

Met de plugin die we noemden onder “video object” is het ook mogelijk om recepten een bepaalde snippet mee te geven. Dat ziet er uit als in onderstaande afbeelding.

Recept rich snippet

Er wordt een “rating” én een tijdsindicatie gegeven(hoe lang je met een recept bezig bent).

Course

De cursussen die je aanbiedt kun je weergeven met structured data. Op deze wijze kunnen potentiële websitebezoekers je cursus nog gemakkelijker vinden. Je kunt details geven zoals de naam van de cursus, wie de cursus aanbiedt en een korte beschrijving.

Course rich snippet

Samenvatting (how to)

Met deze rich snippet kunnen mensen direct aan de slag met jouw ‘how to‘ stappenplan.

Samenvatting rich snippet

Breadcrumbnavigatie

Veel WordPress-themes hebben standaard “breadcrumbs” toegevoegd. De WordPress SEO-plugin van Yoast zal je breadcrumbs automatisch goed inrichten. Breadcrumbs helpen om de hiërarchie van je pagina’s weer te geven. Je zult ze veel zien in zoekresultaten:

Breadcrumbs rich snippet

Broodkruimels geven de hiërarchie van pagina’s, productcategorieën en blogpostcategorieën weer. Naast de breadcrumb-functie van de SEO-plugin kun je de linkjes zelf opmaken volgens de richtlijnen van schema.org (daarover meer op Google’s Dev website).

Extra

Ik heb nu de meest belangrijke soorten van rich snippets uitgelegd. Wil je er nóg meer uithalen en/of mee experimenteren? Lees dan eens verder op de speciale pagina over Rich Snippets van Google.

Download ook zeker de plugin voor het toevoegen van Rich Snippets aan je WordPress-website: All In One Schema.org Rich Snippets.

Rich Snippets testen

Wanneer je pagina nog niet geïndexeerd is door Google, maar je wilt wel testen of de Rich Snippets al op de juiste manier zijn ingesteld, gebruik dan de Google Structured Data Testing Tool. Je ziet dan vanzelf of de rich snippets werken én hoe ze eruit komen te zien in de zoekresultaten.

SEO voor je website

Zoals gezegd vormt structured data een belangrijk onderdeel van zoekmachine-optimalisatie (SEO). WPLounge levert ook SEO diensten. Mocht je een start willen maken met SEO, kun je een SEO starterskit afnemen. Ben je al wat verder en wil je diepgaande assistentie op het gebied van SEO? Neem dan contact met ons op!

Stuur ons een bericht als je SEO ondersteuning wilt. Ook voor technische ondersteuning (hulp op afstand) ben je bij ons op het juiste adres.

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

Reageer