WPLounge

WordPress-plugin voor kolommen (columns)

WordPress kolommen plugin

Wil je makkelijk kolommen (columns) toevoegen aan je WordPress-pagina’s en -berichten? In veel premium WordPress-themes zit deze functionaliteit standaard ingebouwd. Maar als je een gratis theme gebruikt of jouw theme dit niet ondersteunt dan kun je het beste op zoek gaan naar een goede plugin.

Eén goede plugin is de plugin Column Shortcodes van Codepress. Deze is in de WordPress plugin directory te vinden. Als je zoekt vanuit je Nederlandstalige WordPress-admin, dan heet de plugin Kolom Shortcodes:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »
Lees meer over Divi

Column Shortcodes

Kolommen (columns) toevoegen met de Column Shortcodes-plugin

Wanneer je deze plugin geïnstalleerd en geactiveerd hebt, zul je een nieuwe knop zien staan boven je WordPress editor:

column knop

Wanneer je hierop klikt kun je nieuwe kolommen selecteren, de shortcode wordt dan automatisch toegevoegd aan je WordPress-pagina of bericht. Dat ziet er als volgt uit:

Met de bovenstaande shortcodes worden er twee kolommen getoond. De laatste kolom krijgt (zoals je ziet) altijd nog de code “_last” mee. In het geval van vijf kolommen zou dat er dus zo uit zien:

Themes die standaard kolommen ondersteunen

Veel WordPress-themes ondersteunen zelf al kolommen, vooral de premium themes die je op bijvoorbeeld Themeforest kunt kopen hebben deze vrijwel altijd. Ook het theme dat WPLounge gebruikt ondersteunt dit standaard. Een ander geweldig theme is Divi van Elegant Themes. Dit theme komt met de Divi Builder, een page builder waarmee je je website kunt samenstellen door middel van een handig “drag & drop” systeem. Leuke extra: in Divi zit ook standaard A/B-testingDe Divi Builder is ook als plugin verkrijgbaar bij Elegant Themes.

Divi Builder
De “Divi Builder” van Elegant Themes

Andere plugins

Naast de hierboven genoemde mogelijkheden zijn er ook andere mogelijkheden om kolommen aan je WordPress-site toe te voegen. Zo is er Easy WP Columns. Toch is het altijd even afwachten of een plugin goed werkt met jouw theme, je kunt er dus het beste meerdere uitproberen.

Wouter Postma

Ik ben Wouter, WordPress-specialist en mede-eigenaar van WPLounge. Naast WPLounge beheer ik ook andere websites zoals SmartwatchLounge en onze Engelse versie van WPLounge.

Reageer