WPLounge
Joomla naar WordPress
Home » Tutorials » Joomla website verhuizen naar WordPress

Joomla website verhuizen naar WordPress

In dit artikel leggen we in een paar stappen uit hoe je een Joomla website verhuist naar WordPress met één plugin, en wat je daarna moet doen. 

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Belangrijke stappen voor de migratie

Voordat je Joomla naar WordPress migreert, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je over een geschikt WordPress hosting pakket en een domein beschikt. Wij hebben goede ervaringen met Cloud86 hosting waar je eenvoudig een WordPress installatie kan uitvoeren. Voor beginners en voor iedereen die nog weinig ervaring heeft met WordPress is er de gratis WordPress handleiding.

Installeer de FG Joomla naar WordPress plugin

Als je nieuwe WordPress website klaar is voor gebruik, kunnen we de FG Joomla naar WordPress plugin installeren en activeren. Ga naar je WordPress dashboard en naar het tabblad plugins en klik vervolgens op Nieuw toevoegen. Typ in het volgende scherm de volledige naam van de plug-in en klik op Nu installeren wanneer deze verschijnt:

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WordPress Plugin FG Joomla

Wanneer de installatie is voltooid, wordt de knop Nu installeren vervangen door Activeren. Klik erop en we zijn klaar voor de volgende stap. Ga nu naar je Joomla installatie, maar houd in de tussentijd je WordPress dashboard open.

Database parameters opvragen in Joomla

Login via de Joomla backend (jouw-website.nl/administrator) en ga naar System -> Global Configuration boven aan de pagina. Selecteer hier het tabblad Server en hier kan je de Database instellingen vinden.

Joomla Database instellingen
Joomla Database instellingen

De database informatie van Joomla is belangrijk en hebben we nodig voor de volgende stap. Schakel nu over naar je WordPress dashboard

Content van Joomla overzetten naar WordPress

Klik op het tabblad Gereedschap en selecteer de optie Importeren. Als je dit gedeelte ooit eerder hebt gezien, merk je misschien dat er nu een nieuwe optie is: Joomla FG. Dat is de tool die we gaan gebruiken om Joomla naar WordPress te migreren. Klik op Voer importeerfunctie uit om het proces te starten:

Importeren met JoomlaFG
Importeren met JoomlaFG
Op deze pagina zie je bovenaan de optie Remove all WordPress content. Het verwijdert al je berichten, pagina’s, categorieën, tags en mediabestanden – als je iets nodig hebt om een backup van te maken, doe dit dan voordat je verder gaat. Als dit niet het geval is, selecteert je de instelling Remove all WordPress content en klik vervolgens om Empty WordPress content. Als het goed is zal de status van je WordPress database er als volgt uitzien:
WordPress Database
Een lege WordPress database

Ga naar de sectie Joomla website parameters en voeg de URL van je Joomla site toe in het betreffende veld:

Joomla URL

Hieronder staan de Joomla database parameters. Schakel terug naar je Joomla tabblad en kopieer elke parameter naar hun respectievelijke velden. Laat het port nummer staan en klik vervolgens op de knop Test database connection. Als de verbinding tot stand is gekomen, ga je verder naar de volgende stap. 

Joomla database parameters

Importeer opties selecteren

De instellingen die hier belangrijk zijn, zijn de Archived posts en media. Voor Archived posts selecteer je Not imported . En voor Media kies je First content image als je uitgelichte afbeelding. Schakel vervolgens de Import meta keywords as tags in en klik op save settings.

JoomlaFG importeer opties
JoomlaFG importeer opties

Klik op de Start / resume the import knop om het import proces te starten. Zodra de migratie is voltooid is, is het alleen nog nodig om alle interne links tussen de berichten en pagina’s te wijzigen.

JoomlaFG links
Interne links aanpassen

Stappen na de migratie naar WordPress

Er is geen enkele WordPress website klaar zonder een mooi thema. Zoek er één die geschikt is voor je website en installeer deze vanaf het tabblad Uiterlijk> Thema’s. Ook heeft WPLounge de beste gratis WordPress themes voor je op een rij gezet. Toch liever een hogere kwaliteit thema met meer opties? Kijk dan eens naar premium WordPress themes. Voor nieuwe functies kan je zoeken naar plugins die je nodig hebt om die toe te voegen aan je WordPress website.

Conclusie

Het verhuizen van een Joomla website naar WordPress kan lastig zijn, vooral omdat je van het ene CMS naar het andere overschakelt. Gelukkig houdt WordPress het proces eenvoudig dankzij de importfunctie van de FG Joomla plugin. Loop je tegen problemen aan dan kan je de FAQ pagina van de plugin raadplegen. Heb je toch nog vragen hierover, stel ze hieronder! Verder heeft WPLounge een ‘Hulp op Afstand’ service om eventuele migratie problemen op te lossen

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

3 reacties

 • Hallo Roger

  Bovenstaande handleiding heb je geschreven om een bestaande Joomla website te vervangen door een nog te maken WordPress website.
  Ik heb lokaal in XAMMP een nieuwe website gemaakt in WordPress. Mijn bestaande website heb ik ooit in Joomla gemaakt en is oud of date en moet vervangen worden. (Template kan niet overweg met PHP versie 7 of hoger).
  Dus bestaande oude Joomla website vervangen voor nieuw gemaakte website in WP in XAMMP. Gelden dan de zelfde handelingen of komt er dan meer bij kijken?
  Mvg.
  Peter de Klerk Wolters

 • Dank voor de heldere beschrijving. Is het ook mogelijk om de content van een Joomla website te importeren binnen een bestaande WordPress website zonder dat de WordPress content verdwijnt (Dus zonder ‘remove all WordPress content’). Ik wil de content van mijn Joomla website dus integreren in mijn wordpress site.

  Alvast bedankt voor je tijd,
  Vriendelijke groet, Petra Verhoef

  • Hi Petra, je kunt inderdaad content van Joomla migreren naar WordPress, daar zijn veel plugins voor die je daarbij kunnen helpen. Probeer hier even op te Googlen. Je kunt ook handmatig de teksten (als het niet te veel is) overhevelen, soms is dat eenvoudiger.