WordPress Lounge

Akismet

Akismet is een gratis plugin van Automattic waarmee je SPAM-reacties tegenhoudt op je WordPress-website. De plugin is gratis voor niet-commerciële websites. Wanneer je een website hebt waarmee je geld verdient betaal je 5 dollar per maand. Voor grotere bedrijven is dat 50 dollar per maand. Meer over de prijzen en Akismet zelf lees je op de website van Akismet.

Akismet
Akismet

Hoe werkt Akismet?

Wanneer je Akismet op je WordPress-website hebt draaien, zal iedere reactie eerst langs de Akismet-service gaan. Deze service laat honderden tests los op de reactie en zegt aan de hand daarvan of de reactie wel of geen SPAM is.

Naast de tests die Akismet los laat op de reactie die geplaatst wordt, wordt de reactie ook een “library” gehaald om te kijken of de persoon (IP-adres) die het geplaatst heeft bekend staat als “spammer”.

Akismet is dan ook zeer betrouwbaar, wanneer je Akismet hebt geïnstalleerd zal vrijwel geen enkele SPAM-reactie nog door het filter komen.

Alternatieven Akismet

Aangezien Akismet geld kost, zoeken veel mensen naar gratis alternatieven om de SPAM-reacties op hun WordPress blog tegen te gaan. Hierbij kan een CAPTCHA uitkomst bieden, maar er zijn ook plugins die net zo goed werken als Akismet, zoals Antispam Bee.

Meer over het tegengaan van SPAM-reacties lees je in het artikel: Beste anti-spam WordPress plugins.