WPLounge
15 WordPress tips
Home » WordPress Algemeen » 15 handige WordPress tips

15 handige WordPress tips

Op WordPress Lounge vind je meer dan 400 artikelen over WordPress (alle artikelen ») en je hebt waarschijnlijk geen tijd om ze allemaal te lezen. Ik heb een overzicht gemaakt van vijftien handige WordPress tips die je vast en zeker helpen bij het maken of onderhouden van je WordPress website. Wil je nog meer handige artikelen lezen over WordPress, lees dan onze WordPress tutorials of neem een kijkje in onze WordPress handleiding.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

WordPress logo

1. Legale WordPress themes/plugins

Gebruik zo veel mogelijk “goede”, legale WordPress themes en plugins. De WordPress.org website bevat duizenden WordPress themes en plugins die zijn gecontroleerd. Je kunt er vanuit gaan dat de meeste hiervan “goed” zijn, maar dit geldt natuurlijk niet voor allemaal. Als je een theme of plugin van een slechte website haalt, is de kans groot dat er gerommeld is met de code. De kans dat je website dan met malware wordt geïnfecteerd neemt dan toe.

2. Ongebruikte themes/plugins

De kans is groot dat je enkele inactieve plugins op je website hebt staan die je toch niet gebruikt, of plugins die actief zijn maar dat niet hoeven te zijn. Het is verstandig om deze te verwijderen van je WordPress website. Dit geldt ook voor themes die je niet gebruikt, zoals de standaard WordPress themes.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!
Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

WordPress

3. Gebruikersnaam ‘admin’ veranderen

Veel WordPress websites hebben maar één gebruiker: de administrator. Het is – helaas – zo dat de gebruikersnaam van het administrator account vaak admin is, terwijl dit zeer onveilig is (juist omdat zo veel WordPress installaties dit hebben!). Verander de gebruikersnaam admin in iets anders of maak een nieuw administrator-account. Vergeet niet om de rechten van het oude administrator-account te verwijderen!

4. Aantal plugins verminderen

Beperk het gebruik van plugins op je WordPress website. Ze verhogen de laadtijd en kunnen botsen, waardoor je website niet meer werkt. Vaak worden er plugins geïnstalleerd terwijl dit niet nodig is en het gebeurt nog vaker dat er een grote plugin wordt geïnstalleerd met vele functies, terwijl je maar één van die functies gaat gebruiken. Let hier op!

5. Yoast SEO

Voor de SEO van je WordPress website is het slim om een plugin te installeren die je website optimaliseert voor zoekmachines. Ik raad de Yoast SEO plugin aan vanwege de vele mogelijkheden, zoals het toevoegen van breadcrumbs of het koppelen van Google Webmaster Tools.

Yoast

6. Enkele en dubbele regels

Als je een artikel aan het schrijven bent in de Wysiwyg-editor en je klikt op de ‘enter’ toets, wordt er een dubbele regel overgeslagen. Als je op ‘shift + enter’ klikt, wordt er een enkele regel overgeslagen. Op deze manier kun je mooi alinea’s aanmaken in je teksten.

7. Contact informatie

Onderzoek heeft bewezen dat bezoekers meer vertrouwen hebben in een website als de contactgegevens duidelijk op de website te vinden zijn. Dit geldt met name voor webshops en het verhoogt je conversiepercentage. Heb je geen webshop, dan is het toch goed om een e-mail adres en eventueel een klein stukje Over Ons te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld in een widget in de footer van je website.

Afbeeldingen optimaliseren

8. ALT-tag

Afbeeldingen zijn belangrijk voor de SEO score van je website. Google kan (nog) niet (heel) goed bepalen waar een afbeelding over gaat en daar moet jij dus bij helpen. De ALT-tag helpt hierbij: geef in enkele woorden aan waar de afbeelding over gaat.

9. Blijf bij: update WordPress regelmatig

WordPress is over het algemeen veilig, maar niets is waterdicht. De grootste gevaren van WordPress liggen in jouw handen: gebruikersnaam/wachtwoord, plugins, themes en natuurlijk het WordPress CMS zelf. Dit moet je bijhouden, al deze onderdelen. Zorg dat je het WordPress CMS updatet en vergeet de plugins en themes niet bij te werken.

Bij Savvii wordt je WordPress website automatisch geüpdatet (met geautomatiseerde backups!).

10. iOS-icoon

Heb je een website met veel terugkerende bezoekers, dan is de kans aanwezig dat ze jouw website toevoegen aan hun homescherm op het iOS besturingssysteem. Denk aan een iPhone of iPad. Normaal gesproken toont Apple het standaard pagina icoontje, maar dit kun jij vervangen door een afbeelding naar keuze. Plaats hier het logo van je website: het ziet er zeer professioneel uit!

11. SPAM verminderen

Bijna alle WordPress websites krijgen vroeg of laat te maken met SPAM: irrelevante reacties met links naar buitenlandse websites. WordPress (Automattic) heeft hier een plugin voor: AKISMET. Akismet is echter niet gratis (voor commerciële websites) en is niet altijd even goed in het tegenhouden van SPAM reacties. Dit soort reacties zijn erg vervelend en het is niet aan te raden om ze te tonen op je website. Voorkom SPAM!

12. Statische pagina als homepagina

WordPress was oorspronkelijk bedoeld als CMS om een blog te maken, maar er kwam al snel een functie bij waardoor WordPress ook door bedrijven werd gebruikt. Het instellen van een statische pagina als homepagina zorgt ervoor dat je met pagina templates je homepagina totaal anders kunt indelen. Je kunt er natuurlijk ook gewoon een tekst pagina van maken. Deze instelling vind je via Instellingen → Lezen.

13. Tagline aanpassen

Elke WordPress website heeft (totdat je dit verandert) dezelfde tagline: “Just another WordPress Site“. Deze tagline is in veel themes op elke pagina te vinden en kan ook betrokken worden in de SEO meta titels van de pagina’s op je website. Verander dit! Ga naar Instellingen  Algemeen en pas de tagline van je website aan.

ReceptenSnippet

14. Google Authorship

Je hebt het vast wel eens gezien: de foto van de auteur van een artikel staat naast de titel van het artikel in Google. Dit heet Google Authorship en hierdoor klikken meer mensen op de link naar je website en niet op de link naar de website van je concurrent. Het instellen van Google Authorship is niet ingewikkeld: je hebt een Google Plus profiel nodig.

15. Backups, backups, backups, backups, backups…

Natuurlijk kan mijn vijftiende tip er maar één zijn: zorg voor regelmatige backups van je WordPress website! Het kan dat je vroeg of laat te maken krijgt met malware, iets dat fout gaat of een hacker. Zorg dat je backups hebt van (in ieder geval) je database en het liefst ook van je wp-content map. Een kleine moeite, maar het kan je enorm veel tijd schelen!

Meer tips

Op WordPress Lounge schrijven we regelmatig over WordPress en veel van deze artikelen delen we op onze Facebook pagina. We sturen ook enkele keren per maand (maximaal één keer per week) een overzicht van populaire artikelen via onze nieuwsbrief. Je kunt je aanmelden voor onze nieuwsbrief via het formulier onder dit artikel.

Heb jij nog een handige WordPress tip die ik niet heb opgenoemd? Laat het me weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook. Ik hoop dat je wat aan deze WordPress tips hebt gehad!

Extra: Op WordPress Lounge wordt veel geschreven over het beveiligen van WordPress. Lees daarom alles over WordPress beveiligen, WordPress SEO handleiding en bekijk onze handige WordPress beveiligen checklist!

Jelle van der Schoot

Jelle van der Schoot is eigenaar van internetbedrijf Bootwebs en heeft WPLounge mede-opgericht. Samen met Wouter Postma schreef hij het boek WordPress - Een inspirerende handleiding.

Gratis op de hoogte blijven?

Meld je gratis aan voor onze nieuwsbrief om op de hoogte
te blijven over ontwikkelingen in WordPress!

7 reacties

 • Ik mis wel een goede Stat. zoals bijvoorbeeld onestat o.i.d.
  En ook een gebruiksaanwijzing hoe die dan te installeren

  met groet,
  m nijhof

  • Ik ga in dit artikel in op vijftien tips die mij handig leken voor WordPress gebruikers. Statistieken bekijken van je website vind ik niet zozeer een ‘tip’: het verbetert de snelheid niet, en het verbetert de gebruikerservaring niet (totdat je er serieus mee aan de slag gaat).

   De gebruikersnaam kun je veranderen in je MySQL database of via een simpele plugin.

   Succes!

 • Dag Jelle
  Ik heb vreselijke ruzie met de statische pagina / berichten pagina.
  Ik wil eigenlijk helemaal niet een berichtenpagina als homepage. Verander ik hem is statisch, dan is hij ook écht statisch en is niet meer aan te klikken.
  Is er een mogelijkheid dat mijn homepage alleen maar een homepage is zónder blog? En dat ik een andere blogpagina kan maken (op een andere plek?)
  Groet, HN

GOOSE heeft tot 1 augustus een Lifetime VPN deal: €139 eenmalig (normaal 899,95) 88% korting. Onbeperkt GOOSE VPN. – 30 dagen bedenktijd. Bekijk de deal

Scroll Up Skip to content