WPLounge
15 WordPress tips
Home » WordPress Algemeen » 15 handige WordPress tips

15 handige WordPress tips

Op WPLounge vind je meer dan 600 artikelen over WordPress (alle artikelen ») en je hebt waarschijnlijk geen tijd om ze allemaal te lezen. Ik heb een overzicht gemaakt van vijftien handige WordPress tips die je vast en zeker helpen bij het maken of onderhouden van je WordPress website.

Affiliate disclaimer:
In onze artikelen en op onze pagina's staan affiliate links. Wanneer je via één van deze links een aankoop doet, ontvangen wij een (meestal kleine) commissie van de verkoper. Wij geven altijd onze eerlijke mening over producten. Klik hier voor meer informatie.

Wil je nog meer handige artikelen lezen over WordPress, lees dan onze WordPress tutorials of neem een kijkje in onze WordPress handleiding.

WordPress logo

1. Legale WordPress themes/plugins

Gebruik zo veel mogelijk “goede”, legale WordPress themes en plugins. De WordPress.org website bevat duizenden WordPress themes en plugins die zijn gecontroleerd. Je kunt er vanuit gaan dat de meeste hiervan “goed” zijn, maar dit geldt natuurlijk niet voor allemaal. Als je een theme of plugin van een slechte website haalt, is de kans groot dat er gerommeld is met de code. De kans dat je website dan met malware wordt geïnfecteerd neemt dan toe. Legale (premium) themes kun je ook via Themeforest downloaden.

TIP VAN WPLOUNGE
Divi theme & Divi Builder
Bij Elegant Themes ontvang je meer dan
85 premium WordPress themes (waaronder Divi!) voor maar 89 dollar!

Bekijk de themes »»
Lees meer over Divi.

2. Ongebruikte themes/plugins

De kans is groot dat je enkele inactieve plugins op je website hebt staan die je toch niet gebruikt, of plugins die actief zijn maar dat niet hoeven te zijn. Het is verstandig om deze te verwijderen van je WordPress website. Dit geldt ook voor themes die je niet gebruikt, zoals de standaard WordPress themes.

WordPress

3. Gebruikersnaam ‘admin’ veranderen

Veel WordPress websites hebben maar één gebruiker: de administrator. Het is – helaas – zo dat de gebruikersnaam van het administrator account vaak admin is, terwijl dit zeer onveilig is (juist omdat zo veel WordPress installaties dit hebben!). Verander de gebruikersnaam admin in iets anders of maak een nieuw administrator-account. Vergeet niet om de rechten van het oude administrator-account te verwijderen!

4. Aantal plugins verminderen

Beperk het gebruik van plugins op je WordPress website. Ze verhogen de laadtijd en kunnen botsen, waardoor je website niet meer werkt. Vaak worden er plugins geïnstalleerd terwijl dit niet nodig is en het gebeurt nog vaker dat er een grote plugin wordt geïnstalleerd met vele functies, terwijl je maar één van die functies gaat gebruiken. Let hier op!

5. Yoast SEO

Voor de SEO van je WordPress website is het slim om een plugin te installeren die je website optimaliseert voor zoekmachines. Ik raad de Yoast SEO plugin aan vanwege de vele mogelijkheden, zoals het toevoegen van breadcrumbs.

Yoast

6. Aantrekkelijke zoekresultaten

Zoekmachine optimalisatie is een belangrijk onderdeel van je website. Je wilt ervoor zorgen dat bezoekers je website bezoeken. Om jouw zoekresultaten in Google aantrekkelijker te maken, kun je rich snippets toevoegen. Je hebt vast weleens een FAQ of een video object in de zoekresultaten gezien. Dit en nog vele andere functionaliteiten kun je toevoegen aan je zoekresultaten.

7. Contact informatie

Onderzoek heeft bewezen dat bezoekers meer vertrouwen hebben in een website als de contactgegevens duidelijk op de website te vinden zijn. Dit geldt met name voor webshops en het verhoogt je conversiepercentage. Heb je geen webshop, dan is het toch goed om een e-mail adres en eventueel een klein stukje Over Ons te plaatsen. Dit kan bijvoorbeeld in een widget in de footer van je website.

Afbeeldingen optimaliseren

8. ALT-tag

Afbeeldingen zijn belangrijk voor de SEO-score van je website. Google kan (nog) niet (heel) goed bepalen waar een afbeelding over gaat en daar moet jij dus bij helpen. De ALT-tag helpt hierbij: geef in enkele woorden aan waar de afbeelding over gaat.

9. Blijf bij: update WordPress regelmatig

WordPress is over het algemeen veilig, maar niets is waterdicht. De grootste gevaren van WordPress liggen in jouw handen: gebruikersnaam/wachtwoord, plugins, themes en natuurlijk het WordPress CMS zelf. Dit moet je bijhouden, al deze onderdelen. Zorg dat je het WordPress CMS updatet en vergeet de plugins en themes niet bij te werken.

Bij Cloud86 wordt je WordPress website automatisch geüpdatet (met geautomatiseerde backups!).

10. Geld verdienen

Ja! Je hebt een WordPress-website. Maar dan ben je nog niet klaar. Nu wil je nog geld gaan verdienen. Er zijn genoeg mogelijkheden om aan je WordPress-website geld te verdienen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door advertenties te plaatsen in Google AdSense of door producten te verkopen in een webshop.

11. WooCommerce

Een goede manier om een webshop op te zetten is door gebruik te maken van de WooCommerce-plugin. Met WooCommerce krijg je de beschikking over verschillende themes, betaalmogelijkheden en andere functionaliteiten.

12. SPAM verminderen

Bijna alle WordPress websites krijgen vroeg of laat te maken met SPAM: irrelevante reacties met links naar buitenlandse websites. WordPress (Automattic) heeft hier een plugin voor: AKISMET. Akismet is echter niet gratis (voor commerciële websites) en is niet altijd even goed in het tegenhouden van SPAM reacties. Dit soort reacties zijn erg vervelend en het is niet aan te raden om ze te tonen op je website. Voorkom SPAM!

13. Statische pagina als homepagina

WordPress was oorspronkelijk bedoeld als CMS om een blog te maken, maar er kwam al snel een functie bij waardoor WordPress ook door bedrijven werd gebruikt. Het instellen van een statische pagina als homepagina zorgt ervoor dat je met pagina templates je homepagina totaal anders kunt indelen. Je kunt er natuurlijk ook gewoon een tekst pagina van maken. Deze instelling vind je via Instellingen → Lezen.

14. Aandachtspunten

Nadat je een goede website hebt en deze hebt voorzien van content, moet je er wel voor zorgen dat alles goed ingesteld is. Het is aan te raden om te zorgen voor goede URL’s, permalink structuur en te letten op de taalinstellingen.

15. Backups, backups, backups, backups, backups…

Natuurlijk kan mijn vijftiende tip er maar één zijn: zorg voor regelmatige backups van je WordPress website! Het kan dat je vroeg of laat te maken krijgt met malware, iets dat fout gaat of een hacker. Zorg dat je backups hebt van (in ieder geval) je database en het liefst ook van je wp-content map. Een kleine moeite, maar het kan je enorm veel tijd schelen!

Meer tips

Op WordPress Lounge schrijven we regelmatig over WordPress en veel van deze artikelen delen we op onze Facebook pagina. We sturen ook enkele keren per maand (maximaal één keer per week) een overzicht van populaire artikelen via onze nieuwsbrief. Daarnaast hebben wij ook nog een YouTube-kanaal waarin we handige WordPress tutorials aan je laten zien. Kijk voor meer tips bijvoorbeeld ook onderstaande video:

Heb jij nog een handige WordPress tip die ik niet heb opgenoemd? Laat het me weten via een reactie onder dit artikel of via Facebook. Ik hoop dat je wat aan deze WordPress tips hebt gehad!

Extra: Op WordPress Lounge wordt veel geschreven over het beveiligen van WordPress. Lees daarom alles over WordPress beveiligen, WordPress SEO handleiding en bekijk onze handige WordPress beveiligen checklist! Als je dan nog steeds met vragen zit, kun je altijd dit artikel over de meest gestelde WordPress vragen lezen.

Beoordeel dit artikel

Roger.Overdevest

Roger is een SEO specialist met veel passie voor WordPress

7 reacties

 • Ik mis wel een goede Stat. zoals bijvoorbeeld onestat o.i.d.
  En ook een gebruiksaanwijzing hoe die dan te installeren

  met groet,
  m nijhof

  • Ik ga in dit artikel in op vijftien tips die mij handig leken voor WordPress gebruikers. Statistieken bekijken van je website vind ik niet zozeer een ‘tip’: het verbetert de snelheid niet, en het verbetert de gebruikerservaring niet (totdat je er serieus mee aan de slag gaat).

   De gebruikersnaam kun je veranderen in je MySQL database of via een simpele plugin.

   Succes!

 • Beste Jelle van der Schoot,
  Graag ontvang ik de nieuwsbrieven met tips over WordPress.
  Alvast bedankt,
  Marlies

 • Dag Jelle
  Ik heb vreselijke ruzie met de statische pagina / berichten pagina.
  Ik wil eigenlijk helemaal niet een berichtenpagina als homepage. Verander ik hem is statisch, dan is hij ook écht statisch en is niet meer aan te klikken.
  Is er een mogelijkheid dat mijn homepage alleen maar een homepage is zónder blog? En dat ik een andere blogpagina kan maken (op een andere plek?)
  Groet, HN

 • Dit zijn zeker handige tips. Tips die ik zeker zal gaan gebruiken. Want moet eerlijk bekennen dat ik er wel wat ben vergeten :)